Inhoudsopgave
Wat is alimentatie kind?
De niet-verzorgende ouder is verplicht om financieel voor de kinderen te blijven zorgen. Dit heet een onderhoudsplicht of alimentatieplicht. Het bedrag dat voor het onderhoud van de kinderen wordt betaald heet de kinderalimentatie. De hoogte hiervan is onder andere afhankelijk van de omgangsregeling.
Wat zit er in de alimentatie?
In principe vallen alle kosten van jullie kinderen onder de alimentatie. De verzorgende ouder zal dus de meeste kosten voor de kinderen moeten betalen vanuit de alimentatie….Verblijfskosten
- Eten.
- Drinken.
- Lichaamsverzorging.
- Huisvestingskosten: huur/hypotheek, gas, water, licht.
- Uitstapjes / vakanties.
- Speelgoed.
Hoe lang duurt de alimentatieplicht voor een kind?
De alimentatieplicht duurt tot het kind financieel zelfstandig is of 21 jaar wordt. Of je ook alimentatie betaalt aan kinderen, die tussen de 18 en 21 jaar oud zijn ( jongmeerderjarigen) hangt af van het feit of zij nog studeren of in hun eigen onderhoud voorzien.
Wanneer is de alimentatie rechtstreeks aan het kind te storten?
Wanneer het kind meerderjarig is dan kan u afspreken de alimentatie rechtstreeks aan het kind te storten. Wanneer jullie kind minderjarig is dan beheren de ouders de kosten samen. De alimentatie zal dan aan de ouder die de uitgaven doet betaald worden. Alternatief kan u kiezen voor een kindrekening.
Wat valt onder de alimentatie?
Wat valt onder de alimentatie. Als jullie eenmaal een alimentatiebedrag hebben afgesproken of als de hoogte van de alimentatie is vastgesteld door de rechter, dan vallen in principe alle kosten van de kinderen hieronder. Dus eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, clubjes enz.
Wat is alimentatie in ons land?
Alimentatie wordt in ons land ook ‘onderhoudsgeld’ genoemd. Het komt erop neer dat u na de scheiding nog verplicht bent om financieel voor de kinderen te zorgen. Volgens de wet moeten beide ouders bijdragen aan de kosten van opvoeding, opleiding en huisvesting. In dit geval spreken we van kinderalimentatie .