Inhoudsopgave
Wat is beter voor het milieu bier in blik of fles?
Bier in blik of flesje? Een glazen statiegeldflesje is de meest milieuvriendelijke verpakking voor bier. Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: eenmalige glazen flesjes scoren slechter dan blik.
Waarom geen glazen flessen meer?
Het inleveren en hervullen van flessen heeft veel meer effect op het tegengaan van klimaatverandering dan het materiaal waarvan ze zijn gemaakt.” Dat plastic flesjes, in tegenstelling tot glas, in de natuur binnen vijf tot tien jaar afbreken, wil niet zeggen dat ze minder schadelijk zijn.
Hoeveel zit er in een flesje bier?
Een pijpje is een bierflesje van 30 cl. In 1948 introduceerde Heineken het model Apollinaris. Dit model werd door veel andere Nederlandse brouwerijen gebruikt. In 1986 kwam Heineken in samenwerking met het Centraal Brouwerij Kantoor met het gestandaardiseerde bruine glazen bierflesje met 30 cl inhoud.
Is aluminium slecht voor milieu?
Van de twee metalen staal en aluminium is nieuw aluminium het meest belastend voor het milieu. Nieuw aluminium kost 20 keer (!) zoveel energie als het omsmelten en hergebruiken van aluminium.
Is aluminiumfolie duurzaam?
Aluminiumfolie is niet goed voor het milieu. Er is namelijk veel energie nodig voor de productie van aluminium. Daarbij wordt aluminiumfolie, in tegenstelling tot aluminium, niet gerecycled. De folie is te fijn om te smelten, waardoor het verbrandt.
Wat is beter plastic of glazen flessen?
Glas blijkt milieu-onvriendelijker dan plastic Maar voor 1 liter sap is er meer glas nodig dan tetra-verpakking: 700 gram versus 60 gram. Voor 1 liter sap is de ecologische voetafdruk van een glazen verpakking dus 0,56 gm² en van tetra-verpakking 0,2 gm². Hieruit volgt dat een tetra-pak beter is dan nieuw glas.
Waarom zijn glazen flessen beter voor het milieu?
Het milieuvoordeel van glazen statiegeldflessen zit in 2 dingen: ze kunnen opnieuw gevuld worden en als ze ‘op’ zijn, kunnen ze goed gerecycled worden. Daardoor is er veel minder materiaal nodig: je mag het materiaal namelijk verdelen over het aantal keer dat je de fles gebruikt (vaak wel 40 keer!).