Inhoudsopgave
Wat is Bioactivatie?
Het samenspel tussen de vorming (bioactivatie) en de afbraak (inactivatie) in het menselijk lichaam bepaalt de hoeveelheid en het uiteindelijke lot van deze reactieve metabolieten, en uiteindelijk ook het toxische effect.
Waar vind biotransformatie plaats?
Biotransformatie (nierrijp maken, metabolisme) is de chemische omzetting van een stof, doorgaans m.b. enzymen, en vindt vooral plaats in de lever (maar ook in de darmen, nieren, longen, placenta en huid). Meestal resulteert biotransformatie in beter wateroplosbare producten die in de urine kunnen worden uitgescheiden.
Wat is het doel van biotransformatie?
Met biotransformatie wordt een aantal chemische reacties aangeduid die in het lichaam verlopen waardoor de structuur van lichaamsvreemde stoffen wordt veranderd. Doel van biotransformatie (ook wel afbraak of metabolisme genoemd) is: de stof onwerkzaam te maken en/of. de stof geschikter te maken voor uitscheiding.
Wat is een metaboliet?
Metabolieten (‘stofwisselingsproducten’) zijn de organische tussen- of eindproducten, die ontstaan na verwerking, tijdens de stofwisseling, van een gegeven stof in een willekeurig organisme: micro-organismen als bacteriën en andere eencelligen, planten en dieren.
Waar vindt absorptie plaats?
Resorptie of absorptie (opname, namelijk van voedingsstoffen via de darmwand in het bloed) is het spijsverteringsproces dat in het darmkanaal plaatsvindt. In de dunne darm vindt, door het grote oppervlak, de meeste resorptie plaats.
Wat biotransformatie van een geneesmiddel is?
Wat doet medicatie met je lichaam?
Als u een medicijn inneemt komt het via de maag en darm in het bloed terecht. Het bloed brengt het medicijn in het hele lichaam, ook op de plaats waar het werken moet. Als het medicijn zijn werk heeft gedaan, verlaat de werkzame stof het lichaam weer. Daar zorgen de lever en de nieren voor.
Wat doen metabolieten?
Metabolieten zijn de tussen- of eindproducten die ontstaan nadat een chemische stof in een biologisch systeem van levende organismen metabolisme (stofwisseling) heeft ondergaan. Metabolieten zijn onder andere aminozuren, adenosinetrifosfaat, glucose, adrenaline, alkaloïden en glycosiden.
Waar bevinden zich de darmvlokken?
De darmwand van de dunne darm is geplooid. Deze darmplooien zorgen voor een enorme oppervlaktevergroting. Op de plooien bevinden zich talrijke uitstulpingen, de darmvlokken of villi, die op hun beurt het oppervlak nog meer vergroten.