Wat is cellulaire afweer?

Wat is cellulaire afweer?

[REUMA] het deel van het immuunsysteem dat door ziekteverwekkers geïnfecteerde cellen herkent en kan opruimen. Hiertoe behoren de CD8-cellen (CTL’s), macrofagen en monocyten.

Welke cellen zijn betrokken bij de cellulaire immuniteit?

Cellulaire afweer Dit is een immuunrespons gericht tegen extra- en intracellulaire micro-organismen (virussen, bacteriën). Voor de cellulaire immuniteit zijn de T-cellen verantwoordelijk.

Wat is het verschil tussen cellulaire en humorale afweer?

Humorale componenten remmen zelf de pathogeen of activeren andere enzymen of cellen die de pathogeen opruimen. Cellulaire componenten zijn cellen die werken voor het immuunsysteem, zoals de witte bloedcellen.

Hoe werkt humorale afweer?

In het humorale deel van het afweersysteem spelen de B-cellen een rol. De B-cellen produceren antistoffen tegen pathogenen die zich bevinden in de bloedbaan, in het weefselvloeistof of de lymfevloeistof. Het humorale deel van het afweersysteem komt in actie tegen vrij rond “zwemmende” pathogenen.

Hoe werkt aspecifieke afweer?

Aspecifieke afweer Deze drie soorten cellen zijn fagocyten, die de ziekteverwekkers zelf, of de door hen aangetaste lichaamscellen, opruimen door ze te fagocyteren. De aspecifieke afweer bestaat uit stoffen en cellen die zich niet specifiek richten tegen één soort ziekteverwekker.

Waar bevinden zich de antistoffen?

Sommige antilichamen komen als losse moleculen voor in het bloed en ander lichaamsvocht. Andere antilichamen zitten vast aan witte bloedcellen en fungeren als een ‘zintuig’ van de witte bloedcel.

Hoe werkt cellulaire immuniteit?

De cellulaire immuniteit richt zich juist vooral tegen cellen die met een virus of ander intracellulair micro-organisme zijn geïnfecteerd (zie tabel 7.1). Cellulaire immuniteit richt zich, behalve tegen intracellulaire micro-organismen, ook tegen tumoren.

Welke cellen in je lichaam zijn verantwoordelijk voor het bestrijden van ziekteverwekkers?

De witte bloedcellen, waarvan er circa 5000 per mm3 in het bloed aanwezig zijn, doden de ziekteverwekkers die in het bloed terechtkomen. Ze kunnen namelijk van vorm veranderen (type: macrofaag) en door omvloeiing (fagocytose) de ziekteverwekker opnemen.

Hoe werkt een antistof?

Nadat je besmet bent met een virus, gaat je lichaam aan de slag om antistoffen aan te maken. Ook na vaccinatie worden er antistoffen gemaakt. Antistoffen herkennen het virus en helpen om het te bestrijden. Het afweersysteem van het lichaam maakt deze antistoffen aan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven