Inhoudsopgave
Wat is cyclische fosforylering?
Cyclische fotofosforylering vindt plaats op het membraan van een thylakoïde. Bij een cyclische elektronenstroom begint het elektron in het pigment fotosysteem I en gaat van de eerste ontvanger over naar het ferredoxine.
Welke producten van de lichtreactie van fotosynthese worden in de Calvin cyclus benut?
Hierbij wordt de door de lichtreactie in adenosinetrifosfaat (ATP) vastgelegde energie, gebruikt voor de vorming van glucose (C6H12O6) uit koolstofdioxide (CO2). Het reducerende NADPH,H+ levert in deze reactiecyclus de waterstof.
Waarom is de cyclische lichtreactie noodzakelijk?
De tijdens de lichtreactie gevormde ATP en NADPH worden in de donkerreactie gebruikt om glucose te vormen. De donkerreactie vindt plaats in het stroma. Hier volgen verschillende reacties elkaar op, waardoor er een soort cyclische keten van reacties ontstaan. Voor dit proces wordt de nodige energie geleverd door ATP.
Welke stof is de Elektronendonor in de lichtreactie van der fotosynthese en welke stof is de Electronenacceptor?
In de lichtreactie is de elektronenacceptor: NADP+. De reactievergelijking is: NADP+ + 2 H+ –> NADPH. Het enzym NADP-reductase maakt deze reactie mogelijk. De elektronen die worden opgevangen door NADP om NADPH te maken, hebben nog een vrij hoog energielevel en worden gebruikt in de donkerreactie, net zoals ATP.
Waar vindt de oxidatieve fosforylering plaats?
In eukaryoten, zoals planten en dieren, vindt de oxidatieve fosforylering plaats binnen mitochondriën. Het proces is uiterst efficiënt: in het menselijk lichaam produceert het ongeveer 90% van alle energie. Voedingsstoffen worden in cellen afgebroken, bijvoorbeeld in de citroenzuurcyclus.
Wat gebeurt er in de Calvincyclus?
Tijdens de lichtreactie is de energie van het zonlicht omgezet in chemische energie en ‘opgeslagen’ in de moleculen ATP en NADPH. De donkerreactie gebruikt deze energie om koolstofdioxide om te zetten in glucose. Deze omzetting noemen we ook wel de Calvincyclus.
Welke voedingsstof wordt verbrand bij de Celademhaling?
Meestal dient glucose als brandstof, maar ook andere biologische kleine moleculen kunnen als brandstof dienen voor de cel. Grote moleculen als zetmeel, eiwit, en vetten worden via hydrolyse eerst omgezet in respectievelijk glucose, aminozuren, en vetzuren; deze kunnen dan rechtstreeks verbrand worden.
Welke twee stoffen worden verbruikt bij fotosynthese?
Fotosynthese is het proces waarbij planten water en koolstofdioxide, onder invloed van energie uit licht, omzetten in zuurstof en glucose (suiker).
Wat is de reactie van fotosynthese?
Bij de fotosynthesereactie zet de plant anorganische stoffen zoals koolstofdioxide en water met behulp van zonne-energie om in het organische, energierijke glucose. Hierbij komt ook zuurstof vrij. Bij verbranding wordt een groot organisch molecuul omgezet in kleine anorganische moleculen.
Wat doet de Calvincyclus?
Welke stoffen zijn de reactieproducten bij fotosynthese?
Fotosynthese is het proces waarin lichtenergie (meestal van de zon) wordt gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in glucose (C6H12O6) en zuurstof (O2). Dit is een reactie die plaatsvindt in de bladgroenkorrels van een plant. Bladgroenkorrels worden ook wel chloroplasten genoemd.
Waar vindt de Ademhalingsketen plaats?
Deze keten van enzymen wordt de elektronentransportketen genoemd en bevindt zich in het binnenmembraan van het mitochondrion. Mitochondriën zijn aanwezig in de cellen van vrijwel alle eukaryotische levensvormen: de planten, dieren, schimmels en vele eencelligen.
Wat is een Z schema?
De photoinduced charge separation die plaatsvindt in PSII is het begin van een lange keten van redoxreacties waarbij het elektron met een hoog energieniveau steeds aan nieuwe oxidator wordt afgegeven, wat de elektrontransportketen (ETC) wordt genoemd. Deze keten wordt meestal in een z-schema weergegeven.
Welke stoffen maakt een plant van glucose?
Met behulp van glucose kan een plant andere stoffen maken: Zetmeel (opslaan in wortels en zaden) = reservestof. Vetten (opslaan in zaden) = reservestof. Eiwitten (nodig voor de groei van de plant) = bouwstof.
Wat komt er vrij bij fotosynthese?
Speciale cellen in de bladeren van planten genaamd fotosynthetische pigmenten kunnen lichtenergie veranderen in chemische energie. Deze chemische energie wordt vervolgens gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in suikers zoals glucose. Hierbij komt zuurstof (O2) vrij als afvalstof.
Hoe werken bladgroenkorrels?
Chloroplasten, of bladgroenkorrels, hebben een belangrijke functie bij de fotosynthese in een organisme. In de bladgroenkorrels wordt de lichtenergie uit zonlicht opgevangen en gebruikt om suikers te maken. In de bladgroenkorrels wordt de lichtenergie uit zonlicht opgevangen en gebruikt om suikers te maken.