Inhoudsopgave
- 1 Wat is de aangifte van nalatenschap?
- 2 Wat is een onbeheerde nalatenschap?
- 3 Wat is een nalatenschap precies?
- 4 Wat is de nalatenschap van de overledene?
- 5 Kan er geen testament worden benoemd?
- 6 Wanneer is er sprake van een negatieve nalatenschap?
- 7 Hoe Moet ik de erfbelasting betalen?
- 8 Hoe gaat de notaris na de nalatenschap?
- 9 Wat zijn de begunstigingsclausules van levensverzekeringen?
Wat is de aangifte van nalatenschap?
De aangifte van nalatenschap. Bij elk overlijden moet de nalatenschap van de overledene worden aangegeven aan de Vlaamse Belastingdienst. Ook als de overledene weinig of geen bezittingen heeft, moet er aangifte worden gedaan. In deze aangifte wordt het vermogen van de overledene geraamd en wordt de verkrijging van de nalatenschap uitvoerig
Wat is een onbeheerde nalatenschap?
Wat is een onbeheerde nalatenschap? De familierechtbank verklaart een erfenis onbeheerd wanneer niemand zich om de erfenis bekommert (art. 811 Burgerlijk Wetboek): Er zijn geen erfgenamen bv. Wanneer iemand sterft zonder echtgenoot of familie en geen testament nalaat.
Wat is de verdeling van de nalatenschap?
Als u de erfenis aanvaardt,verdeelt u de nalatenschap samen met de andere erfgenamen. In het testament of de wet staat wie welk deel krijgt. Als er geen testament is, bepaalt de wet dit. Alle erfgenamen moeten het over de verdeling eens zijn.
Wat is de waarde van de nalatenschap?
De waarde van de nalatenschap is de waarde van alle bezittingen min alle schulden op het moment van overlijden. Bij een gezamenlijke bankrekening telt voor de nalatenschap alleen het geld dat via de overledene op de rekening is gestort. Bijvoorbeeld: salaris, spaargeld, erfenis of uitkering.
Wat is een nalatenschap precies?
Wat is een nalatenschap precies? Onder een nalatenschap wordt verstaan het geheel van bezittingen en schulden dat wordt nagelaten door degene die overleden is, de zogenaamde erflater. Bezittingen zijn bijvoorbeeld een huis, meubilair, kunstvoorwerpen, maar ook banksaldi, waardepapieren en een onderneming.
Wat is de nalatenschap van de overledene?
Bij elk overlijden moet de nalatenschap van de overledene worden aangegeven aan de Vlaamse Belastingdienst. Ook als de overledene weinig of geen bezittingen heeft, moet er aangifte worden gedaan. In deze aangifte wordt het vermogen van de overledene geraamd en wordt de verkrijging van de nalatenschap uitvoerig
Wat is een stappenplan nalatenschap afwikkelen?
Stappenplan nalatenschap afwikkelen. Als u de erfenis aanvaardt,verdeelt u de nalatenschap samen met de andere erfgenamen. In het testament of de wet staat wie welk deel krijgt. Als er geen testament is, bepaalt de wet dit. Alle erfgenamen moeten het over de verdeling eens zijn.
Wat is een nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving?
De aanvaarding van de nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving is een soort middenweg tussen de zuivere aanvaarding en de verwerping. De erfgenaam neemt hiertoe zijn toevlucht als hij niet zeker is over de toereikendheid van de activa van de nalatenschap om daarmee het passief ervan te kunnen betalen.
Bij een gezamenlijke bankrekening telt voor de nalatenschap alleen het geld dat via de overledene op de rekening is gestort. Bijvoorbeeld: salaris, spaargeld, erfenis of uitkering. Informeer bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) naar schulden.
Kan er geen testament worden benoemd?
In een testament kan een executeur worden benoemd om de erfenis te regelen. Is er geen testament? Dan kunnen de erfgenamen de erfenis samen afhandelen of iemand aanwijzen die dat voor hen doet. Komt u er niet uit of meer advies nodig?
Wanneer is er sprake van een negatieve nalatenschap?
Als er sprake is van een negatieve nalatenschap, dan zal daar melding van gedaan moeten worden aan de kantonrechter. Deze kan dan aanwijzingen geven over de verdere afwikkeling. In sommige gevallen zal een vereffenaar benoemd kunnen worden door de rechter die de afwikkeling van de nalatenschap ter hand neemt.
Wat is een akte van verdeling?
De akte van verdeling regelt bij een echtscheiding in ieder geval de overdracht van de echtelijke woning. Bij een erfenis of nalatenschap kan deze verdelingsakte veel meer omvatten dan het onroerend goed alleen. Een akte van verdeling is niet hetzelfde als een echtscheidingsconvenant.
Hoe verloopt de liquidatie van vennootschappen?
Bij een liquidatie wordt de vennootschap via een besluit van de Algemene Vergadering (van aandeelhouders), of – in geval van een stichting – door het bestuur, ontbonden waarna een liquidatiefase volgt. Tijdens de liquidatiefase worden alle schulden betaald, vorderingen geïncasseerd, voorraden verkocht en contracten beëindigd.
Hoe Moet ik de erfbelasting betalen?
Ik moet erfbelasting betalen Trek de vrijstelling eerst van uw erfenis af en neem daarná het percentage dat voor u geldt uit de tabel. Met dat percentage berekent u uw erfbelasting. Dan zien wij u voor de berekening van de erfbelasting meestal als 1 persoon. Hoe dat zit leest u bij Wie zijn partners voor de erfbelasting?.
Hoe gaat de notaris na de nalatenschap?
De notaris gaat in eerste instantie na of de overledene laatste wensen heeft nagelaten in een testament. Pas als dat nagekeken is kan hij of zij bepalen wie recht heeft op welk deel van de nalatenschap. De notaris verzamelt informatie over de volledige inhoud van de nalatenschap.
Wanneer moet je inkomstenbelasting meer betalen?
Als iemand is overleden, hoeft hij vanaf dat moment geen inkomstenbelasting meer te betalen. De nabestaanden moeten dit echter nog wel afrekenen over het inkomen tot de dag van het overlijden. Om dit te kunnen doen stuurt de Belastingdienst je het zogenaamde F-formulier. Meestal ontvang je dit formulier binnen drie maanden na het overlijden.
Hoe kunt u een aangifte aanvragen bij uw belastingkantoor?
De aangifte moet ondertekend worden door uzelf en de erfgenamen, algemene legatarissen of begiftigden van uw overleden echtgenoot. Opgelet: U kunt deze aangifte niet indienen via Tax-on-web. U moet ze dus per post terugsturen. Als u geen papieren aangifte ontvangen heeft kunt u een exemplaar aanvragen bij uw belastingkantoor.
Wat zijn de begunstigingsclausules van levensverzekeringen?
Nieuwe wet voor begunstigingsclausules van levensverzekeringen Als u een levensverzekering onderschrijft, duidt u een begunstigde bij leven en bij overlijden aan. Deze persoon zal op einddatum van het contract of bij overlijden van de verzekerde het verzekerde kapitaal ontvangen. U kunt ook meerdere begunstigden aanduiden.