Wat is de Alternatievenbundel?

Wat is de Alternatievenbundel?

De Alternatievenbundel is een praktisch hulp- en inspiratiemiddel bij het afbouwen van onvrijwillige zorg. Deze vernieuwde uitgave besteedt meer aandacht aan vrijheid in brede zin voor cliënten om hun eigen leven in te richten.

Hoe kun je onvrijwillige zorg voorkomen?

Om onrust te voorkomen zijn een aantal dingen belangrijk.

  1. Ken je cliënt. Wanneer je een cliënt kent kun je beter aansluiten bij zijn beleving en begrijp je beter waar bepaald gedrag vandaan komt.
  2. Zorg voor een goede dagbesteding. Als je je verveelt, word je onrustig.
  3. Zorg voor een prettige omgeving.

Wat wordt binnen de Wet zorg en dwang bedoeld met alternatieven?

Alternatieven zijn minder ingrijpende maatregelen waar de cliënt wél mee instemt. Het zoeken hiernaar vraagt creativiteit van zorgverleners. De Alternatievenbundel onvrijwillige zorg (pdf, 2019) van Vilans geeft inspiratie en voorbeelden. Als een cliënt zich verzet, is er alsnog sprake van onvrijwillige zorg.

Hoe kun je de Alternatievenbundel toepassen?

Inzetindex. In deze nieuwe bundel gaan we niet uit van het onbegrepen gedrag dat de cliënt vertoont, maar kijkt u naar wat u de cliënt gunt. Zo kunt u in de inzetindex achterin de bundel zoeken op de reden waarom u een alternatief wil inzetten, bijvoorbeeld ‘ontspanning bevorderen’ of ‘valrisico verminderen’.

Wie valt er onder de Wzd?

Iemand met een verstandelijke én een zintuiglijke beperking ontvangt over het algemeen zorg van een instelling voor mensen met een zintuigelijke beperking. Wanneer er onvrijwillige zorg nodig is valt dit onder de Wzd als er een link is tussen gedrag de verstandelijke beperking en het ernstig nadeel.

Wat valt onder beperking van de bewegingsvrijheid?

Een beperking van de bewegingsvrijheid is bijvoorbeeld sprake als de cliënt binnen een accommodatie niet kan gaan en staan waar hij wil. Van een beperking in de vrijheid om het eigen leven in te richten is bijvoorbeeld sprake als een cliënt bepaalde communicatiemiddelen niet of slechts beperkt mag gebruiken.

Wat Zorg en dwang?

De Wet zorg en dwang regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie).

Wat is een getrapt zorgmodel?

De Wet zorg en dwang gaat uit van een getrapt zorgmodel dat erop gericht is om onvrijwillige zorg te voorkomen.

Wat is de kern van Wet zorg en dwang?

De kern van de Wet zorg en dwang is ‘Nee, tenzij’. De zorg voor ouderen met dementie en mensen met een beperking moet zoveel mogelijk op vrijwillige basis plaatsvinden. Het uitgangspunt van de Wet zorg en dwang is dat onvrijwillige zorg daarbij niet wordt toegepast, tenzij het niet anders kan.

Wat zijn de twee voorbeelden van vrijwillige zorg?

Voorbeelden zijn: Maatjesprojecten. Deze projecten worden gecoördineerd door verschillende (vrijwilligers)organisaties die vrijwilligers en deelnemers, vaak een specifieke doelgroep, met elkaar in contact brengen. Respijtzorg.

Wat is een alternatief voor het inzetten van bedhekken bij een cliënt die s nachts onrustig is?

Wat bij ons de laatste tijd veel gebruikt wordt is een matras naast het bed leggen (als bedhekken hoog zijn) zodat als iemand eruit klimt ‘zacht’ valt, hier zijn goede ervaringen mee.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven