Wat is de Belgische Grondwet?

Wat is de Belgische Grondwet?

De Belgische Grondwet (Frans: Constitution belge, Duits: Verfassung Belgiens) werd aangenomen op 7 februari 1831. Het organiseert België als een parlementaire, constitutionele monarchie, met ministeriële verantwoordelijkheid voor het regeringsbeleid en scheiding tussen wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht.

Wat is de Nederlandse Grondwet?

De Nederlandse Grondwet regelt bijvoorbeeld de rol van het staatshoofd en van de ministers, de bevoegdheden van rechters en de taken van de gemeenten en provincies. Bovendien stelt de wet vast welke invloed en macht de Nederlandse burgers hebben. Andere wetten mogen niet in strijd zijn met de Grondwet.

Wat is de grondwet van 1848?

In 1848 ondertekent Willem II een Grondwet die zijn koninklijke macht sterk inperkt. Minder macht voor de koning en meer macht voor kabinet en parlement: de Grondwet van 1848 wordt het begin van de Nederlandse democratie genoemd. Maar de geschiedenis van onze Grondwet gaat verder terug.

De Belgische Grondwet (gecoördineerd op 17.2.1994) is een geschreven Grondwet, die meer dan 200 artikelen bevat.  Wat staat er in de Belgische Grondwet? De Grondwet vermeldt, soms uitdrukkelijk, soms impliciet, een aantal ba sisprin cipes waarop ons staatsbestel stoelt.

Wat zijn de grondrechten van de grondwet?

Grondrechten. In hoofdstuk 1 van de Grondwet staan de grondrechten. Dit zijn rechten die burgers de vrijheid geven om zonder bemoeienis van de overheid te leven. Ook bevat de Grondwet de rechten om deel te nemen aan de samenleving en de politiek.

Wat is attributie in de grondwet?

Deze rechtstreekse toekenning van wetgevende bevoegdheid in materiële zin heet attributie. In de Grondwet is sprake van attributie aan: regering en Staten-Generaal gezamenlijk (art. 81 Grondwet). Het indienen van wetsvoorstellen wordt wel het initiatief tot wetgeving genoemd.

Wat is de mogelijkheid van de grondwetsherziening?

Door de mogelijkheid van een Grondwetsherziening binnen één kabinetsperiode zal zowel het politieke belang van de Grondwet als het belang ervan voor de burger toenemen. De Nationale conventie beschouwt dit als voordelen. De conventie wil niet tornen aan de vereiste tweederde meerderheid in de Staten-Generaal.

Wat is de procedure grondwetsherziening?

Procedure Grondwetsherziening. Bij wijziging van de Grondwet geldt een andere wetgevingsprocedure dan bij wijziging van ‘gewone’ wetten. Herziening vindt plaats in twee lezingen en bij de tweede lezing is in beide Kamers een versterkte meerderheid nodig (namelijk twee derde van de stemmen).

Wat is het recht van amendement?

Recht van amendement De Tweede Kamer heeft sinds de Grondwetsherziening van 1848 het recht van amendement, dat wil zeggen de mogelijkheid wijzigingen (verbeteringen) aan te brengen in een voorliggend wetsvoorstel. Ieder Kamerlid heeft het recht amendementen in te dienen.

Wanneer kan een amendement ingediend worden?

Een amendement kan worden ingediend zodra een wetsvoorstel in handen van een commissie is gesteld tot aan het moment dat het voorstel wordt aangenomen of verworpen. Tot 1848 kon de Tweede Kamer geen wijzigingen aanbrengen in een wetsvoorstel, maar dat alleen accepteren of weigeren door ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen.

Wanneer kwam de eerste Nederlandse Grondwet tot stand?

Gijsbert Karel van Hogendorp rond 1810 De eerste Nederlandse Grondwet na de annexatie van Nederland (1806-1813) door Napoleon kwam in 1814 tot stand. De huidige grondwet dateert uit 1983, en wordt gezien als een directe erfgenaam van de Grondwet van 1815.

Wat is de wijziging van de grondwet?

Een wijziging van de Grondwet begint ermee dat de Staten-Generaal een overwegingswet (ook wel verklaringswet genoemd) aannemen (aanvaarding in eerste lezing). Deze wet wijzigt niet de grondwet, maar is een “verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet”.

Wanneer werd de eerste grondwet in Nederland ingevoerd?

De eerste Grondwet in Nederland, de Staatsregeling voor het Bataafsche Volk, werd op 1 mei 1798 door de Nationale Vergadering van de Bataafse Republiek ingevoerd. Deze grondwet was geschreven naar Frans voorbeeld. Hiermee werden de fundamenten van de Nederlandse rechtsstaat gelegd.

Wanneer is een Nederlands voorschrift in strijd met de grondwet?

Ingeval een Nederlands voorschrift uit een wet in formele zin in strijd komt met een ieder verbindende bepaling van een verdrag of een besluit van een volkenrechtelijke organisatie, blijft dat Nederlandse voorschrift buiten toepassing, zo bepaalt artikel 94 van de Grondwet.

Waarom is de macht van de regering niet onbeperkt?

In Nederland is de wetgevende macht niet strikt gescheiden van de uitvoerende macht, omdat de uitvoerende macht, de regering, ook wetgevende taken heeft. Deze wetgevende taken deelt de regering met de Staten-Generaal (de Eerste en de Tweede Kamer). Desondanks is de macht van de regering niet onbeperkt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven