Inhoudsopgave
Wat is de beloning voor arbeid?
Gelijke beloning voor gelijkwaardige arbeid is een elementair beginsel in de arbeidsverhoudingen. Of het werk door een man of een vrouw wordt gedaan, mag geen verschil maken. Dit beginsel is in de wet vastgelegd zowel als het gaat om gelijke beloning van mannen en vrouwen als wat betreft andere categorieën werknemers.
Wat als een collega meer verdient?
Vertel rustig wat je hebt ondervonden, wat voor gevoel je hierbij hebt en waarom je denkt dat jij hetzelfde salaris verdiend. Stel ook nodige vragen: misschien is toch een reden dat je collega meer verdiend. Ga er niet meteen vanuit dat je baas jou expres benadeeld.
Waarom verschillen lonen?
Over het algemeen kun je, als oorzaak voor dit loonverschil, zeggen dat mannen in vergelijking met vrouwen: Meer arbeidsjaren en meer arbeidsuren hebben. Kortom, ze werken meer en langer, en verdienen om die reden meer. Meer en langer werken, betekent ook meer ervaring opdoen en ervaring loont.
Wat is het doel van belonen?
Bij doelen van belonen gaat het om de vraag wat een werkgever wil bereiken. Voorbeelden van doelen van belonen zijn een aantrekkelijke werkgever zijn, beheersen van kosten, stimuleren van de resultaatgerichtheid. Over de vermeende werking van beloning zijn en worden veel studies verricht.
Wat als ik te weinig betaald krijg?
Als uw loon lager is dan het minimumloon, wordt u onderbetaald. Hij moet uw loon verhogen en achterstallig loon uitbetalen. Komt u er met uw werkgever niet uit, dan kunt u terecht bij de Inspectie SZW. U kunt ook nog naar de kantonrechter gaan.
Wat te doen met je salaris?
Als je op jezelf woont, gaat je eerste salaris waarschijnlijk voor een deel naar de huur of een hypotheek. Reken ook uit wat je apart moet houden om verzekeringen, de auto, je telefoonrekening en boodschappen van te betalen. Wat je overhoudt kan je sparen of aan leuke dingen besteden.
Hoe heet het als iedereen hetzelfde verdient?
Loonkloof: vrouwen verdienen minder dan mannen Vrouwelijke werknemers in Nederland verdienen gemiddeld minder dan mannelijke werknemers: 18 euro om 22 euro per uur. Dat verschil noemen we de loonkloof.
Wat is een normale loonsverhoging per jaar?
Volgens de wet heeft u geen recht op een jaarlijkse loonsverhoging. U kunt hierover uiteraard wel onderhandelen met uw werkgever. Soms zijn er regels gemaakt omtrent de loonsverhoging in uw cao. In uw cao staat dan omschreven dat u bij jaarlijks goed functioneren recht heeft op een loonsverhoging.
Heb je recht op loonsverhoging?
De wet regelt niets over salarisverhoging. Heeft u geen cao? Dan is uw werkgever niet verplicht om elk jaar uw loon te verhogen. Dan kunnen daarin afspraken staan over loonsverhoging, bijvoorbeeld dat u elk jaar meer loon krijgt.
Hoeveel krijgt een vrouw minder betaald?
Zo verdient een Europese vrouw van begin twintig gemiddeld 2,3 procent minder dan een mannelijke leeftijdsgenoot. Dat verschil loopt op tot 20,4 procent per uur bij een leeftijd tussen 55 en 64 jaar. Het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen kan op twee manieren worden berekend.
Wat zijn loonverschillen?
Loonverschil betekent dat de ene werknemer meer verdient dan de ander. Loonverschillen bestaan. Loonverschillen zijn niet verboden, ook niet tussen mannen en vrouwen of mensen met een andere huidskleur of geloof. Ook al zijn de verschillen nog zo groot.