Wat is de Bemcode?

Wat is de Bemcode?

Hulp bij gebruik van ‘een deel van’ de medicatie kan zijn: cliënt neemt zelf medicatie uit medicijnrol in, de zorg dient oogdruppel toe, of injecteert insuline. Of: de zorg geeft medicatie uit medicijnrol, cliënt neemt zelf de ‘zo nodig’ slaapmedicatie in. Noteer de code in het zorgleefplan of begeleidingsplan.

Wat is de BEM score?

Beoordeling eigen beheer van medicatie (BEM) Met de BEM realiseert de zorgverlener een individueel zorgplan voor het medicijngebruik van de cliënt op dat moment. Uitgangspunt hierbij is de zelfstandigheid van de cliënt.

Wat is BEM score 4?

Categorie 1: de cliënt bestelt en gebruikt de medicatie volledig zelfstandig (eventueel met hulpmiddel of hulp van de mantelzorger). Categorie 4: de zorginstelling regelt het bestellen van medicatie en biedt hulp bij het gebruik van (een deel van) de medicatie.

Waar heeft BEM codes informatie over?

BEM-code. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft hiervoor de ‘BEM’ (Beoordeling Eigen beheer Medicatie) ontwikkeld. Door het gebruik van de signalerings- en BEM materialen houden medewerkers vanaf de intakefase zicht op welke zorg een cliënt nodig heeft op het gebied van medicijngebruik.

Wat staat er op het Afleveroverzicht van de apotheek?

Dit is een overzicht van de door de openbare apotheker aan de patiënt afgeleverde medicatie in een periode van minimaal zes maanden voorafgaand aan het moment van aanmaak en gebruik van dat afleveroverzicht (Conceptrich t lijn Overdracht van medicatiegegevens 2008).

Wat is Polyfarmacie bij ouderen?

Ouderen hebben vaak verschillende ziekten tegelijk en gebruiken daarvoor meerdere medicijnen. Als een patiënt gedurende langere tijd vijf of meer verschillende soorten geneesmiddelen tegelijk gebruikt, heet dat polyfarmacie. Polyfarmacie kan bij ouderen voor problemen zorgen.

Hoeveel stappen heeft een medicatieproces?

Het medicatieproces wordt onderscheiden in zes stappen: 1 Voorschrijven 2 Ter hand stellen (afleveren door de apotheker) 3 Opslag/beheer van de medicatie 4 Gereed maken 5 Toedienen/registreren 6 Evaluatie (gebruik, (bij)werking etc.).

Welke aandachtspunten welke toestemming is nodig en welke regels zijn er als cliënten medicatie in eigen beheer hebben?

– Afspraken maken over het bewaren van medicatie en deze afspraken vastleggen in het zorgdossier. – Signaleren als er problemen zijn, bijvoorbeeld rondslingerende medicatie, een voorraad oude medicijnen. Bespreek bij (voortdurende) problemen de mogelijke risico’s met cliënt, mantelzorger, apotheker en/of huisarts.

Waarom Medimo?

We gebruiken Medimo bij alle uitgifte- en deelmomenten van medicatie. Met Medimo verloopt het medicatieproces efficiënter en veiliger. Er worden minder medicatiefouten gemaakt, daardoor neemt de veiligheid toe. Door de hele keten heen verloopt het medicatieproces sneller en makkelijker.

Wat is een Medicatieopnamegesprek?

Een medicatieopnamegesprek heeft plaats gevonden door een geschoold medewerker. Een actueel medicatieoverzicht is opgesteld. de hand van gegevens van de ziekenhuisapo- theek en het medisch- en verpleegkundig dossier. De ontslagreceptuur is uitgeschreven en geautoriseerd door de hoofdbehandelaar.

Waar worden opiaten opgeborgen?

Hoofdregels voor opslag en beheer van opiaten in een zorginstelling. Opiaten op naam en de voorraad opiaten niet-op-naam (‘werkvoorraad’) moeten achter slot worden bewaard, aard- en nagelvast. Dat wil zeggen: in een kast(je) die zodanig is vastgemaakt dat deze niet zomaar is mee te nemen.

Wat moet er op een Toedienlijst staan?

Doel: een toedienlijst geeft aan de zorgmedewerker die de cliënt hulp biedt bij medicatie, een overzicht welke medicatie een cliënt in welke hoeveelheid op welke tijd in welke vorm moet krijgen, met zo nodig aanvullende informatie voor het toedienen (stuur-informatie vooraf).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven