Inhoudsopgave
- 1 Wat is de beste houding voor het inbrengen van een blaaskatheter bij een man?
- 2 Wat rapporteer je na inbrengen katheter?
- 3 Hoe breng je een katheter in bij een man?
- 4 Wat is een contra indicatie voor het inbrengen van een blaaskatheter?
- 5 Wat doe je bij Urinelekkage langs de katheter?
- 6 Wat kunnen redenen zijn voor een Blaaskatheterisatie?
Wat is de beste houding voor het inbrengen van een blaaskatheter bij een man?
inbrengen rechtop. c Houd de penis vast en breng de katheterpunt in een vloeiende beweging in. d Schuif de katheter op voorbij de weerstand tot je urine ziet aflopen.
Waar let je op bij katheteriseren?
Reinig eerst de schaamlippen en vervolgens het gebied rond de plasbuis. Zorg ervoor dat je altijd van voren naar achteren veegt. Laat de urine aflopen in het toilet. Houd bij het verwijderen van de katheter de uitgang dicht met je vinger om druppelen of sproeien van urine te voorkomen.
Wat rapporteer je na inbrengen katheter?
De urine vloeit vanzelf weg via de katheter. Hierna volgt dagelijks controle of de urine goed afvloeit via de katheter. Na het inbrengen kan de urine de eerste dagen nog een beetje lichtrood bloed bevatten. Dat is normaal tenzij u daar buikpijn en/of koorts bij krijgt of er donkerrood bloed is.
Wat kan er fout gaan bij katheteriseren?
Door het inbrengen van een blaaskatheter kun je last krijgen van verschillende complicaties, zoals: Urineweginfecties. Blaaskramp. Lekkage of verstopping van de katheter.
Hoe breng je een katheter in bij een man?
Strek de penis en haal zonodig de voorhuid naar achteren en knijp een beetje in de eikel om de plasbuis te openen. Breng de katheter voorzichtig in de plasbuis tot de urine begint te stromen. – Voelt u weerstand bij het inbrengen? Adem in en duw de katheter voorzichtig door bij het uitademen.
Wat heb je nodig bij het verzorgen van een verblijfskatheter?
Lichamelijke verzorging Met een verblijfskatheter kunt u zich gewoon douchen of wassen. Voor mannen is het wel belangrijk om de voorhuid terug te schuiven en de eikel zorgvuldig te wassen met lauw water, zonder zeep. Voor vrouwen is het belangrijk om de schaamlippen goed te spreiden voor het wassen.
Wat is een contra indicatie voor het inbrengen van een blaaskatheter?
Incontinentie is alleen dan een indicatie voor katheterisatie wanneer het gepaard gaat met ernstige huidschade bij een bedlegerige cliënt of wanneer de cliënt daar nadrukkelijk om vraagt in verband met ongemak. Geef de cliënt, die vraagt om een blaaskatheter, altijd informatie over risico’s en andere oplossingen.
Wat is een fausse route catheter?
Een ‘fausse route’ (de katheter neemt een verkeerde weg bij het inbrengen) kan hier een gevolg van zijn maar is zeldzaam. Daarnaast kan de blaaswand beschadigd zijn door retentie of een urineweginfectie (1).
Wat doe je bij Urinelekkage langs de katheter?
Als er lekkage optreedt, verwissel de katheter en snij de oude katheter open om te zien of hij verstopt zit. Na het verwisselen van de katheter, zou het lekken moeten stoppen.
Wat te doen bij een verstopte katheter?
Als de katheter verstopt zit en er dus geen praktische oorzaak is, kan de katheter gespoeld worden met blaasspoelvloeistof NaCL 0,9 % om te kijken of de katheter nog wel doorgankelijk is. Door te spoelen kunnen stolsels, gruis of andere verstoppingen loskomen uit de katheter waardoor deze weer goed doorgankelijk is.
Wat kunnen redenen zijn voor een Blaaskatheterisatie?
De meest voorkomende reden om een katheter in te brengen is incontinentie, bijvoorbeeld door een vergrote prostaat of verzakking van de blaas, waarbij de plasbuis wordt dichtgedrukt. Een andere reden om een katheter in te brengen is het ontlasten van de urinewegen na een operatie in dat gebied.
Welke complicaties kunnen voorkomen tijdens en na het inbrengen van een verblijfskatheter?
De constante aanwezigheid van het catheteruiteinde en het ballonnetje kunnen irritatie van de blaaswand geven. Soms reageert de blaas hierop met verkramping, dit geeft buikpijnklachten. Daarnaast kan de geïrriteerde blaaswand extra slijm gaan vormen als reactie op dit lichaamsvreemde object.