Inhoudsopgave
Wat is de betekenis van patstelling?
Wie in een patstelling (of patsituatie) is terechtgekomen, bevindt zich bijvoorbeeld in een situatie waarin een overleg muurvast zit. Patstelling en patsituatie gaan terug op de schaakterm pat staan. Dit houdt in dat de schaakspeler die aan zet is, geen enkele zet kan doen.
Hoe eindigt schaken?
Eindspel met remise Een stelling is ontstaan waarin beide spelers elkaar op geen enkele reglementaire wijze mat kunnen zetten (bijvoorbeeld koning en loper tegen koning). Zie Dode stelling. Een van beide spelers al zijn tijd verbruikt heeft, maar zijn tegenstander hem op geen enkele reglementaire wijze mat kan zetten.
Hoe vaak mag je iemand schaak zetten?
Schaken. Indien in een schaakpartij driemaal dezelfde stelling ontstaat (met dezelfde speler aan zet), kan de speler die aan zet is, reglementair remise claimen.
Kan je gelijk spelen met schaken?
Bij schaken wordt één punt gedeeld en is de remise-uitslag ½-½. Ook go en reversi kunnen onbeslist eindigen, maar dat is relatief zeldzaam. Het is dan toepasselijker om te spreken van een gelijkspel. De partij eindigt niet in eindeloos ronddolende stukken, maar in een gelijk aantal punten.
Hoe lang mag een schaakpartij duren?
Snelschaakpartijen worden meestal gespeeld met een tempo van 5 of 10 minuten per persoon per partij, maar er zijn er ook die het zelfs doen in één minuut.Er zijn echter ook partijen die wel een jaar kunnen duren.
Hoe voorkom je pat schaken?
De partij eindigt bij een patstelling in remise. Voor de speler die sterk staat, is remise onvoordelig; hij wil daarom pat voorkomen. Als de tegenstander vrijwel geen materiaal meer heeft, maar nog niet opgeeft, moet de potentiële winnaar behoedzaam spelen en opletten dat hij geen pat veroorzaakt.
Waarom remise met schaken?
Een speler staat pat als hij aan zet is, en geen enkele legale zet meer kan spelen, maar niet schaak staat! De speler die aan zet is kan dus geen zet meer doen met zijn koning, of een ander stuk. Maar hij staat niet schaak. Omdat hij dus geen legale zet kan doen, noemen we dat een patstelling en dus remise.