Inhoudsopgave
Wat is de Bibliotheek op school?
De Bibliotheek op school is een gezamenlijke strategische aanpak van bibliotheken, primair onderwijs en gemeenten. Het vergroot het plezier in lezen en verbetert daardoor de taal-, lees- en informatievaardigheden van kinderen.
Waarom de Bibliotheek op school?
Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis. We willen kinderen en jongeren stimuleren om meer te lezen. En ze leren om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games.
Wat is dBos?
Met de Bibliotheek op School (dBos) gaan bibliotheken, basisscholen en gemeenten strategische meerjarige samenwerkingsverbanden aan. Het doel is om aantoonbare kwaliteitsverbetering van het onderwijs te realiseren.
Wat kost de bibliotheek op school?
Het programma de Bibliotheek op school (po) kost gemiddeld tussen de 45 en 50 euro per jaar per leerling. Als alle basisscholen in het werkgebied van een Bibliotheek zijn aangesloten bij de Bibliotheek op school (po) neemt dit ongeveer 25% in van het budget van de Bibliotheek.
Hoe word je Leesconsulent?
Het niveau van de training is mbo+. Daarvoor heeft ROC Midden Nederland de cursus Leesconsulent basis ontwikkeld. De opleiding is bedoeld voor bibliotheekmedewerkers die de functie Leesconsulent Primair Onderwijs (gaan) vervullen. Het niveau van de training is mbo+.
Waarom naar de Bibliotheek?
De bibliotheek levert een bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Bijvoorbeeld door laaggeletterdheid te bestrijden. Of door ervoor te zorgen dat mensen meer gaan lezen. Ook stopt leren niet na de afronding van het onderwijs, maar gaat het een leven lang door.
Wat kost de Bibliotheek op school?
Hoe bibliotheek inrichten?
Tips voor het inrichten van een (school)bibliotheek: Zorg voor een geschikte ruimte, denk daarbij in mogelijkheden. Verzamel verschillende soorten boeken en bedenk hoe je deze wilt presenteren. Kies je voor AVI-niveaus of juist voor thema’s? Mochten de boeken mee naar huis mogen: bedenk een handig uitleensysteem.
Wat is een Leesconsulent?
De Leesconsulent organiseert, faciliteert en ondersteunt beroepskrachten en vrijwilligers in de instellingen bij de uitvoering van het lees-, taal- en mediabeleid. Dit gebeurt op basis van het lees- en mediaplan dat door de Leescoördinator van de instelling, in samenwerking met de Onderwijsspecialist, is opgesteld.
Wat verdient een Leesconsulent?
Het landelijk gemiddelde salaris voor een leesconsulent in Nederland is € 34.721 per jaar.
Wat is het nut van bibliotheek?
Functie. Een bibliotheek verzamelt, beheert en ontsluit documenten en stelt ze beschikbaar. Onder documenten wordt het werk (alle neerslag uit intellectuele en creatieve activiteiten van mensen) en de informatiedrager verstaan.
Wat is het doel van bibliotheek?
De Bibliotheek heeft als doel het lezen te bevorderen, het leren te ondersteunen en informatie toegankelijk te houden. De Bibliotheek als uitlener van boeken is daarbij het meest bekend. Maar het bestrijden van laaggeletterdheid en het leren omgaan met (digitale) informatie zijn minstens zo belangrijk.
Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis. We willen kinderen en jongeren stimuleren om meer te lezen. De Bibliotheek helpt op basisscholen en middelbare scholen om deze doelen te bereiken.
Wat is het doel van Bibliotheek?
De basisopleiding leesconsulent is een opleiding voor starters, waarin aandacht is voor onderwijs, lezen, jeugdliteratuur en leespromotie. Met deze opleiding word je een expert in leesbevordering en help je kinderen op de basisschool, hun ouders en leerkrachten om leesplezier te stimuleren.
Waarom bibliotheek belangrijk?
Wat kan je doen in een bibliotheek?
In de bibliotheek is veel meer te beleven dan alleen boeken lenen. Je kunt er je favoriete tijdschrift lezen, zoeken naar DVD’s, CD’s, computergames, en je kunt er internetten!
Als leesconsulent ben je relatiemanager naar basisscholen en kinderopvangorganisaties. Met jouw expertise adviseer je de directie en het team over het beleid met betrekking tot leesbevordering en mediawijsheid.
Het landelijk gemiddelde salaris voor een leesconsulent in Nederland is € 34.596 per jaar.
Waarom mediatheek?
De mediatheek is een inspirerende omgeving, waarin leerlingen in rust, alleen en in groepsverband hun werk kunnen doen, informatie kunnen verzamelen, boeken en tijdschriften kunnen lezen, zowel fysiek als digitaal. De hoofdmedewerker mediatheek is budgetbeheerder.