Inhoudsopgave
- 1 Wat is de bijzondere bijstand?
- 2 Hoeveel inkomen voor bijzondere bijstand?
- 3 Is individuele inkomenstoeslag bijzondere bijstand?
- 4 Heb ik recht op inrichtingskosten?
- 5 Waar heb ik recht op met een minimuminkomen?
- 6 Hoe kom ik in aanmerking voor Participatiewet?
- 7 Kan een bewindvoerder een uitkering aanvragen?
- 8 Hoelang duurt bijzondere bijstand aanvraag?
Wat is de bijzondere bijstand?
Bijzondere bijstand is een uitkering waarmee u extra en bijzondere kosten kunt betalen. De gemeente bepaalt of u hier recht op heeft. Hierbij kijkt de gemeente naar uw individuele omstandigheden en financiële situatie.
Hoeveel inkomen voor bijzondere bijstand?
Gemeenten hanteren hierbij een bovengrens, bijvoorbeeld 120 procent van de bijstandsnorm. Heeft u een inkomen boven deze grens, dan komt u niet in aanmerking voor minima-regelingen. Voor bijzondere bijstand kan een gemeente draagkracht berekenen. Dit is het bedrag dat u zelf moet betalen.
Is individuele inkomenstoeslag bijzondere bijstand?
Net zoals de algemene- en bijzondere bijstand moet je de individuele inkomenstoeslag aanvragen bij de gemeente van jouw woonplaats. Houdt er rekening mee dat je ook hier dus niet een te hoog inkomen of vermogen mag hebben en dat je tussen de 21 jaar en de gepensioneerde leeftijd moet zijn.
Kan bewindvoerder bijzondere bijstand aanvragen?
Voor de kosten van een curator, bewindvoerder en mentor kan bijzondere bijstand worden aangevraagd. Er bestaat recht op bijzondere bijstand indien aan twee voorwaarden wordt voldaan: Er moet sprake zijn van uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten van bestaan.
Is bijzondere bijstand een bijstandsuitkering?
Algemene bijstand is er voor mensen die niet genoeg geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Bijzondere bijstand is een bijdrage voor bijzondere kosten die mensen met een laag inkomen niet kunnen betalen.
Heb ik recht op inrichtingskosten?
Een inwoner kan mogelijk bijzondere bijstand krijgen voor de inrichting van een woning. Dit is als een inwoner (weer) in een eigen huis gaat wonen en door een bijzondere situatie geen eigen inboedel heeft. Het gaat om een geldbedrag voor de inrichting, stoffering (vloer en gordijnen), verf en behang van de woning.
Waar heb ik recht op met een minimuminkomen?
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld middels toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket(bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.
Hoe kom ik in aanmerking voor Participatiewet?
Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking.
Heb ik recht op individuele inkomenstoeslag?
Om in aanmerking te komen voor een individuele inkomenstoeslag moet u aan de volgende voorwaarden voldoen: u bent ouder dan 21 jaar maar jonger dan de AOW-leeftijd; u heeft geen of weinig inkomen en vermogen; u heeft geen of heel weinig kans op een baan of op hogere inkomsten.
Wat voor toeslagen heb ik recht op?
Zoals gezegd zijn er vier soorten toeslagen: Zorgtoeslag; tegemoetkoming in de kosten premie zorgverzekering. huurtoeslag; tegemoetkoming in de kosten van de huurwoning. kindgebonden budget; tegemoetkoming in de kosten van levensonderhoud minderjarige kinderen.
Kan een bewindvoerder een uitkering aanvragen?
Zoals zorgen voor de betaling van de vaste lasten, behandelt de post en stuurt deze door, sluit verzekeringen af, vraagt toeslagen aan en zorgt dat de belastingaangifte wordt gedaan. Ook kan hij (als dit nodig is), uitkeringen (zoals een bijstandsuitkering of een WW) aanvragen.
Hoelang duurt bijzondere bijstand aanvraag?
Bijzondere bijstand moet u meestal aanvragen voordat u de kosten maakt. Vraag uw gemeente om het aanvraagformulier, of doe de aanvraag online. Binnen 8 weken krijgt u de beslissing over uw aanvraag.