Inhoudsopgave
Wat is de buitenste laag van de aardbol?
Samenstelling van de korst De buitenste laag wordt de aardkorst genoemd. Deze laag waarop zich al het leven op de Aarde afspeelt, is met een dikte van tien kilometer de dunste en bestaat uit verschillende materialen. De oceanische korst bestaat uit zwaardere gesteenten zoals basalt (mafisch) en is dunner.
Waar bestaat de lithosfeer uit?
De lithosfeer bestaat uit de aardkorst en het bovenste gedeelte van de aardmantel. De korst bestaat uit gesteente met de gemiddelde samenstelling van basalt (oceanische korst) of andesiet (continentale korst). De mantel bestaat uit mantelgesteente, dat de samenstelling van peridotiet heeft.
Hoe diep is de lithosfeer?
De dikte van de lithosfeer onder de continenten is op sommige plaatsen 95 km dik. Op andere plaatsen is de dikte 81 km. Ook op eilanden in de oceaan is de diepte van de lithosfeer-astenosfeer overgang bepaald met als resultaat ongeveer 70 km.
Hoe diep is de aardkern?
Op een diepte van ongeveer 2900 km is er een abrupte overgang tussen de aardmantel en de aardkern. Het begrip ‘aardkern’ zou je kunnen laten denken dat de kern één geheel is. Dat is echter niet het geval. De aardkern bestaat uit twee delen: de buitenkern (2000 kilometer dik) en de binnenkern (1300 kilometer dik).
Wat is een Lithosfeerplaat?
Lithosfeer = aardkorst en het bovenste, vaste deel van de onderliggende mantel. De ondergrens wordt gevormd door de overgang tussen Lithosfeer en de asthenosfeer, die bepaal… subductiezone = In de subductiezone wordt wat water door de dalende Lithosfeerplaat meegenomen.
Waar zijn oceanische platen van gemaakt?
Het type korst dat zich onder de oceanen bevindt wordt oceanische korst genoemd. Het bestaat voornamelijk uit mafische stollingsgesteenten, aan het oppervlak basalt, dieper in de korst dioriet en uiteindelijk gabbro. Meestal ligt er over deze stollingsgesteenten een laag diep marien sediment.
Waar is de aardkorst het dunst?
De aardkorst is het dunst onder de oceanen, met name bij de Mid-Oceanische ruggen.
Hoe diep magma?
Lange tijd heeft men gedacht dat dit magma uit de aardmantel afkomstig was. Er zijn nu echter aanwijzingen dat dit materiaal uit een tot nu toe voor onmogelijk gehouden diepte komt: het grensvlak tussen aardmantel en kern, zo’n 3000 km diep.
Hoe is de oerknal ontstaan?
De meeste sterrenkundigen geloven dat het heelal met een oerknal (Big Bang) is begonnen, zo’n 14 miljard jaar geleden. Het hele heelal zat toen in een belletje dat duizenden keren kleiner was dan een speldenknop. Het was heter en zwaarder dan alles wat we ons maar kunnen voorstellen. En ineens ontplofte het.