Wat is de crisisdienst?
Bij een crisisdienst werkt een team van psychiaters, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen. U krijgt er direct hulp en behandeling. Als de crisissituatie voorbij is, kunt u weer naar huis en krijgt u zo nodig behandeling op afspraak. Soms wordt gekozen voor een verblijf met behandeling in de GGZ-instelling.
Wat te doen met psychische problemen?
Dan kunt u naar uw huisarts of bedrijfsarts gaan. Zijn uw klachten duidelijk psychisch en niet lichamelijk, dan kunt u ook naar de (bedrijfs)maatschappelijk werker. U vindt een maatschappelijk werker in een gezondheidscentrum, het wijkcentrum of bij de huisarts. De huisarts behandelt lichte psychische klachten zelf.
Wat is een acute crisis?
Een algemene definitie van crisis luidt: een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel (van welke aard dan ook) ernstig verstoord raakt. Het woord ‘crisis’ heeft meestal een negatieve lading. Je kunt een crisis echter ook zien als een stap die uiteindelijk weer bijdraagt aan groei.
Wat gebeurt er als je de crisisdienst belt?
Als u direct meer hulp nodig heeft, komt de crisisdienst bij u thuis of wordt u naar de crisisdienst toegebracht. Het kan zijn dat u een medicijn krijgt om rustiger te worden. De psychiater en de verpleegkundige van de crisisdienst bepalen welke hulp u nodig heeft. Dat doen ze ook in goed overleg met u en uw naasten.
Wat is een crisis GGz?
De crisisdienst biedt mensen die dringend psychiatrische hulp nodig hebben snelle opvang en behandeling. Het gaat om mensen die ten gevolge van hun psychiatrische problematiek gevaar lopen of veroorzaken als zij niet onmiddellijk of uiterlijk binnen 24 uur worden behandeld.
Wat is acute dagbehandeling?
Acute dagbehandeling (ADB) biedt jou een behandelaanbod als je in crisis bent, dus als het echt niet goed met je gaat. Het is een behandeling naast de therapieën en programma’s die je al bij ons volgt. Acute dagbehandeling kan ingezet worden om te voorkomen dat je opgenomen moet worden.