Wat is de Doorkruisingsleer?

Wat is de Doorkruisingsleer?

Dit is de doorkruisingsleer. De Hoge Raad legt deze doorkruisingsleer als volgt uit: “Als blijkens de publiekrechtelijke regeling verhaal van kosten langs publiekrechtelijke weg is uitgesloten, vormt dat een belangrijke aanwijzing dat verhaal van kosten ook op privaatrechtelijke grondslag niet mogelijk is.

Wat is een Bevoegdhedenovereenkomst?

Regelmatig sluiten gemeenten bevoegdhedenovereenkomsten. In zo’n overeenkomst maakt een gemeente afspraken met de wederpartij over de manier waarop zij gebruik maakt van haar publiekrechtelijke bevoegdheden (zoals een wijziging bestemmingsplan).

Wat is privaatrechtelijke toestemming?

De bevoegdheid tot het geven van privaatrechtelijke toestemming is gebaseerd op het eigendomsrecht van het Waterschap en ziet op het bijzondere gebruik van het water en de waterbodem door derden – dat wil zeggen ander gebruik dan overeenkomstig zijn publieke bestemming – en de (eventueel) daaraan te verbinden …

Wat is de Tweewegenleer?

De Hoge Raad accepteert de tweewegenleer: de overheid heeft in beginsel een vrije keuze tussen het publiekrecht en het privaatrecht. Zelfs als een publiekrechtelijke weg bestaat, mag de overheid in die tijd naar haar privaatrechtelijke bevoegdheden grijpen. In de jaren ’80 maakt de Hoge Raad een omslag.

Wat is een publiekrechtelijke regeling?

Het publiekrecht geeft regels ten aanzien van de verhouding tussen de burger en de overheid. Ook omvat dit rechtsgebied de verhouding tussen overheidsinstanties onderling. Dit is tevens het onderscheid met het andere grote rechtsgebied, het privaatrecht.

Hoe komt een overheidsinstantie aan haar bevoegdheden?

De overheid is het hoogste bevoegd gezag op een bepaald territorium of grondgebied. In Nederland kennen we de Rijksoverheid, de provinciale, gemeentelijke of gewestelijke overheden en de waterschappen. Wanneer de overheid een besluit neemt, wordt dat besluit schriftelijk vastgelegd.

Wat valt onder publiek recht?

Publiekrecht is het recht dat de verhouding tussen burgers en de overheid regelt. Onder het publiekrecht vallen. » Meer over bestuursrecht bestuursrecht, staatsrecht, strafrecht en belastingrecht.

Wat is een publiekrechtelijke beperking?

Publieksrechtelijke beperkingen bepalen wat u wel of niet met een huis mag doen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij monumenten. Deze mag u niet zomaar verbouwen. Dit is geregeld in de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken (Wkpb).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven