Inhoudsopgave
Wat is de functie van kraakbeen in de luchtpijp?
Functie van de luchtpijp De luchtpijp is de toegangsweg van lucht naar de longen toe. De kraakbeenringen ondersteunen de luchtpijp, zodat hij niet in elkaar zakt en de luchtstroom niet wordt belemmerd.
Hoe heten de ringen om de luchtpijp?
Kraakbeenringen bevinden zich in de luchtpijp en de bronchiën en zorgen ervoor dat bij sterke inademingen de luchtpijp en de bronchiën niet dichtklappen. Met spieren die rondom deze kraakbeenringen liggen kan de diameter van de luchtpijp en de bronchiën worden geregeld.
Welke omschrijvingen passen bij de luchtpijp?
De trachea of luchtpijp is het bovenste deel van de luchtwegen en wordt door het strottenhoofd gescheiden van de keelholte. De trachea bestaat uit geribbeld kraakbeen dat ongeveer 10 cm omlaag gaat naar de bronchi van de longen.
Wat is de functie van de Bronchie?
Ons ademhalingsstelsel bestaat uit de mond, neus, luchtpijp en longen. De luchtpijp is verbonden met de longen, door middel van vertakkingen die we bronchiën noemen. Die bronchiën spelen een belangrijke rol bij onze ademhaling. Lucht die we inademen, gaat via de luchtpijp naar de bronchiën en zo de longen in.
Waardoor blijft de luchtpijp goed open?
Zowel je luchtpijp als je grootste bronchiën hebben kraakbeenringen om te zorgen dat ze open blijven staan en enigszins beschermd zijn. Je bronchiën splitsen zich vervolgens weer verder. De kleinste takjes leiden tot de zogenaamde longblaasjes. Die longblaasjes zijn zakjes met cellen.
Welk weefsel maakt geen deel uit van de luchtpijp?
15 – 20 hoefijzervormige kraakbeenstukken zorgen ervoor dat de luchtpijp altijd wijd open blijft en de lucht ongehinderd naar binnen kan stromen. Achter het borstbeen vertakt de luchtpijp zich in twee takken (bronchiën), die verder lopen naar de beide longen, rechts en links. Daar splitsen ze zich verder op.
Hoe heten de stevige delen van de luchtpijp?
De luchtpijp is een stevige buis waarin kraakbeenringen zitten, zodat de buis altijd open is. Die splitst zich in twee takken: de bronchiën. Aan de uiteinden van de kleinste bronchiën zitten de longblaasjes. De longblaasjes geven de ingeademde zuurstof af aan het bloed.
Wat vormt de verbinding tussen keelholte en luchtpijp?
Achterin de mond vind je de keelholte. In de keelholte bevindt zich ook het strottenhoofd: de ingang naar de slokdarm en de luchtpijp. Het strottenklepje sluit de luchtpijp af tijdens het slikken. Dat voorkomt dat er voedsel in de luchtpijp komt.