Inhoudsopgave
Wat is de geestelijke macht?
De geestelijke macht is een van de twee machten, die volgens de vijfde-eeuwse paus Gelasius I (492-496) de wereld verdeelt. Het idee van Gelasius was natuurlijk dat de geestelijke macht werd uitgeoefend door de kerk. De kerk is door God aangesteld om het juiste geloof te bewaken.
Wat is wereldlijke cultuur?
De macht van de keizers, koningen en edelen over het gewone volk. Deze macht betreft bestuur en rechtspraak.
Wat houd de Tweezwaardenleer in?
De tweezwaardenleer is de verdeling van de wereld in twee machtssferen: een geestelijke en een wereldlijke. Elk van beide kon rechtspreken binnen zijn eigen gebied. Het zwaard staat symbool van het uitoefenen van de macht en verwijst tevens naar een vermelding van twee zwaarden in de Bijbel (Lc.
Wat is een wereldlijk?
wereldlijk – Bijvoeglijk naamwoord 1. betrekking hebbend op deze wereld, in tegenstelling tot met name het hiernamaals of de kerk ♢ De koning vertegenwoordigde de wereldlijke, de paus de geestelijke macht. Woordherkomst Afgeleid van wereld met het achtervoegsel -lijk.
Wat betekent de scheiding tussen kerk en staat?
Van scheiding van kerk en staat is sprake wanneer de kerkelijke macht en staatkundige macht niet in dezelfde handen zijn en zij geen beslissende invloed op elkaar uitoefenen. Naar analogie kan dit begrip worden toegepast bij religies waar religieuze instituten geen “kerk” worden genoemd.
Wat is wereldlijke literatuur?
In de middeleeuwse literatuur wordt onderscheid gemaakt tussen de geestelijke (religieuze) en de wereldlijke (niet-religieuze) literatuur. Geestelijke genres waren o.a. het heiligenleven en de legende.
Wat is profaan taalgebruik?
Profaan is een term die wereldlijk betekent in de tegengestelde betekenis van geestelijk of sacraal, zoals in de christelijke terminologie gebruikelijk is (zie Wereld (christendom)).
Wat is de Investituurstrijd in?
Investituurstrijd, strijd, van 1075-1122 gevoerd tussen de paus en de keizer van het Duitse Rijk over het recht bisschoppen te benoemen (→ investituur). De keizers hadden zich dit recht toegeëigend om tegenwicht te bieden aan de macht van hun wereldlijke → vazallen.
Wie bedacht het zwaard?
Deze zijn gevonden in Turkije en stammen uit 3300 v. Chr. In Europa ontstonden zwaarden pas in de bronstijd. Dit waren aanvankelijk verlengde bronzen dolken, die als steekwapens werden gebruikt.
Welke landen scheiding kerk en staat?
In Frankrijk en Portugal is er een complete scheiding tussen kerk en staat (oftewel secularisme). In deze landen mogen er geen religieuze symbolen gedragen of gehangen worden in publieke gebouwen In Frankrijk mogen bijvoorbeeld ook geen religieuze omroepen gefinancierd worden en zijn geen verwijzingen naar religie.
Wat is een lekenstaat?
Laïcisme (naar het Frans: laïcité) of de lekenstaat is een situatie waarin kerk en staat zijn gescheiden, waarbij de staat zich niet bemoeit met de Kerk, en de Kerk niet met de staat, en waarin bovendien uitingen van religieuze overtuiging in het publieke domein (zoals aan of in overheidsgebouwen en openbare scholen) …
Welke doelen dient literatuur in de middeleeuwen?
Middeleeuwse teksten waren doorgaans op rijm en bedoeld om te worden voorgelezen. Wie zelf een exemplaar van een tekst wilde bezitten, moest die letter voor letter laten kopiëren op perkamenten bladen (gemaakt van dierenhuid). Dat maakte dat literatuur lange tijd enkel was weggelegd voor de elite.