Inhoudsopgave
Wat is de huidige CO2 prijs?
De huidige prijs van een CO2-recht (= 1 ton CO2) zit eindelijk in de lift. Waar in 2017 de prijs nog ruim onder de 10 euro lag, is de prijs in 2021 flink gestegen. Momenteel schommelt de prijs rond de 75 euro per ton CO2 (November 2021).
Waar emissierechten kopen?
Er zijn verschillende manieren om aan die rechten te komen. Ze kunnen emissierechten kopen op veilingen en handelsplatformen of van andere bedrijven. Onder bepaalde omstandigheden krijgen ze gratis rechten van de overheid.
Hoeveel uitstoot Tata Steel?
Niet voor niets, want met een jaarlijkse uitstoot van 12,5 megaton is Tata Steel de grootste CO2-vervuiler van Nederland. Ook is het verantwoordelijk voor een zorgelijk slechte luchtkwaliteit in de omliggende gemeenten.
Hoeveel kost een emissierecht?
In 2019 schommelde de prijs voor een emissierecht tussen de 15 en 25 euro.
Wat is de CO2?
CO2 is de afkorting van koolstofdioxide. Het wordt ook wel koolzuurgas genoemd. De twee belangrijkste bronnen van CO2 zijn fossiele brandstoffen en verandering van landgebruik.
Welke bedrijven vallen onder ETS?
Bedrijven onder het ETS zijn meestal grote, energie-intensieve bedrijven uit de elektriciteitssector, raffinage industrie, chemische industrie, metaalsector, enzovoorts. In Nederland is een klein deel van de bedrijven (20%) binnen het ETS verantwoordelijk voor het grootste deel van de totale uitstoot (90%).
Welke schadelijke stoffen stoot Tata Steel uit?
Donderdag werd uit het tweede deel van het onderzoek duidelijk dat er vooral veel pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen, een verzamelnaam voor kankerwerwekkers), ijzer en lood worden aangetroffen. Soms is er drie keer zoveel lood aanwezig als elders in Nederland, soms dertig keer.
Wat stoot het meeste CO2 uit in Nederland?
1. Tata Steel. Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden heeft de twijfelachtige eer om Neerlands grootste vervuiler te zijn, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit. Vorig jaar stootte het bedrijf ruim 5,7 miljoen ton CO2 uit.
Wat kan er fout gaan bij emissiehandel?
Het aanbod van het aantal CO2-rechten is al jaren te groot, met als gevolg dat de prijs van CO2-rechten te laag is om bedrijven te stimuleren om klimaatvriendelijk te innoveren. Dit komt in de eerste plaats doordat er in de introductieperiode te veel gratis rechten zijn uitgedeeld, waardoor de markt is ingezakt.