Inhoudsopgave
Wat is de noodzaak van hygiënisch werken?
Hygiënisch werken is van belang om besmetting met ziekmakende micro-organismen te voorkomen. Het is extra belangrijk als je te maken hebt met kwetsbare mensen zoals ouderen, kleine kinderen, of zieken. Het immuunsysteem functioneert minder naarmate met ouder wordt.
Wat valt er onder hygiëne?
Door het uitvoeren van hygiëne wordt voorkomen dat ziekteverwekkers worden verspreid, dat ze kunnen overleven en dat iemand besmet. Voorbeelden van hygiëne zijn: Handen wassen voor en na het bereiden van eten en na toiletbezoek; Schoonmaken van plekken die u vaak met uw handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken.
Waarom bevordert schoonmaken de hygiëne?
Te schone omgeving verzwakt immuunsysteem Je van een te schone omgeving droevig kunt worden. Van een te schone omgeving raakt ons immuunsysteem niet alleen in de war, het verzwakt er ook nog eens door, ontdekten onderzoekers van Emory University in Atlanta.
Wat is een goede persoonlijke hygiëne?
Was je handen maar ook je duimen, vingertoppen, het gebied tussen je vingers, nagels, nagelriemen en vergeet je polsen niet! Het is beter om sieraden af te doen tijdens het handen wassen. Onder sieraden blijven vuil en bacteriën gemakkelijk zitten. Spoel je handen altijd goed af onder stromend water.
Hoe werk je hygienisch in de zorg?
Ook niet-steriele handschoenen zijn toch hygiënischer dan goed gewassen handen. Onder uw nagels blijven bijvoorbeeld altijd bacteriën zitten. Als u handschoenen aantrekt, bedenk dan niet alleen wanneer u ze aantrekt, maar ook wanneer ze uit moeten en ga dus niet met dezelfde handschoenen langs meerdere cliënten.
Waar komt het woord hygiëne vandaan?
Verzamelnaam voor alle handelingen en behandelwijzen die ervoor zorgen dat mensen (en dieren) gezond blijven door ziekteverwekkers uit de buurt te houden (uitspraak: hie-gie-JEE-nu). Het woord ‘hygiëne’ is afkomstig van de Griekse naam ‘Hygiea’. In de Griekse mythologie heette de godin van de gezondheid en reinheid zo.
Wat betekent reinigen zorg?
Het verwijderen of doden van micro-organismen op of in verpleegmaterialen, met als doel het risico van besmetting via materialen voor cliënten en medewerkers te verlagen.