Inhoudsopgave
Wat is de oorzaak van een opgeblazen gevoel?
Een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is meestal onschuldig en wordt veroorzaakt door gas in het darmstelsel. Vaak gaat het gepaard met winderigheid, boeren of andere maagdarmklachten. De gasvorming ontstaat door darmbacteriën en door lucht die je inslikt. Soms is er een onderliggende (maagdarm)aandoening.
Wat te doen tegen buikpijn opgeblazen gevoel?
tips om een opgeblazen gevoel te verminderen
- vermijd grote porties en eet niet te snel.
- drink voldoende water.
- let op met cafeïne.
- vermijd of beperk alcohol.
- beweeg regelmatig.
- vermijd voedingsmiddelen die voor gasvorming zorgen.
- eet vezelrijke voeding.
- zorg voor ontspanning.
Wat kun je doen aan een opgeblazen gevoel?
10 tips bij een opgeblazen buik
- Eet mager vlees of vis en vezelrijk voedsel zoals zilvervliesrijst.
- Drink voldoende water.
- Regelmatige lichaamsbeweging.
- Kauw stevig op je eten en neem de tijd hiervoor.
- Eet met regelmaat.
- Vermijd ‘gas opwekkend’ eten.
- Eet rustig.
Wat te doen tegen buikpijn na teveel eten?
Leg een warme kruik tegen je buik of masseer je buik om de pijn te verlichten. Neem eventueel een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) tegen de pijn. Drink kruidenthee. Bepaalde kruiden, zoals pepermuntblad, citroenmelisseblad en zoethoutwortel, kunnen helpen tegen buikpijn.
Welke Thee is goed voor een opgeblazen gevoel?
Drink warm water of thee Thee (met citroen) is een goed alternatief als de smaak van warm water je niet echt bevalt. Thee kan stimulerend zijn op je spijsvertering, met name kruiden thee als kamille of gember en groene thee.
Hoe lang buikpijn na eten?
Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood) Drink 2 liter per dag: vooral water en thee.
Waarom altijd buikpijn na eten?
Dit kan komen doordat je te snel gegeten hebt, je teveel gegeten heb, het eten te vet was of je hebt iets gegeten waar je gevoelig voor bent. Ruim de helft van de bevolking heeft wel eens buikpijn na het eten. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
Wat te doen tegen vastzittend gas?
De volgende adviezen kunnen mogelijk helpen de klachten te verminderen.
- Probeer regelmatig en gezond te eten.
- Probeer rustig te eten en goed te kauwen.
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
- Rook niet.
- Probeer na te gaan waar uw klachten mee samenhangen: het kan helpen enkele weken een dagboek bij te houden.
Wat is de behandeling van een opgeblazen gevoel?
Behandeling van een opgeblazen gevoel. Behalve de leefstijlaanpassingen is er geen specifieke behandeling gericht op het verminderen van een opgeblazen gevoel. Wel zijn er bij de drogist of apotheek verschillende (kruiden)geneesmiddelen verkrijgbaar die mogelijk verlichting bieden bij een opgeblazen gevoel.
Hoe voorkom je een opgeblazen gevoel in je maag?
Het volle gevoel in je maag leidt soms tot misselijkheid. Verder kan een opgeblazen buik en maag samengaan met winderigheid en overmatige boeren laten. Voorkomen van een opgeblazen gevoel . Om een opgeblazen gevoel te voorkomen is het belangrijk om minder lucht in te slikken en op je voeding te letten.
Wat is een opgeblazen gevoel in de buik?
Een opgeblazen gevoel in de buik kan bij serieuze gevallen ook het symptoom zijn van een bepaalde ziekte, zoals prikkelbare darmsyndroom, verstoring in de spijsvertering (dyspepsie), de ziekte van Crohn of verstoppingen in het maag-darmkanaal. Meestal geen reden voor paniek.