Inhoudsopgave
Wat is de oorzaak van longontsteking?
Een longontsteking wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Vaak heeft iemand eerst een virusinfectie van de bovenste luchtwegen (verkoudheid, keelpijn). Deze gaat vanzelf over. Een enkele keer kan de infectie zich verder uitbreiden naar de lagere luchtwegen tot aan de longblaasjes.
Hoe kan ik een longontsteking krijgen?
Uw arts kan dit op verschillende manieren vaststellen: bloedonderzoek. lichamelijk onderzoek: de arts luistert met een stethoscoop naar uw longen. röntgenfoto van de longen.
Wat is het longontsteking?
Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en longblaasjes ontstoken. Mogelijke verschijnselen zijn hoesten, benauwdheid, koorts en moe zijn. U kunt uw temperatuur het beste meten via de anus.
Wat doet een longontsteking met je lichaam?
Bij een longontsteking is het slijm vaak dik waardoor je het moeilijk kunt ophoesten. Bovendien kunnen de longblaasjes door de ontsteking en het slijm minder goed zuurstof opnemen. Dat zorgt ervoor dat je benauwd bent. Naast het gebruik van medicijnen moet je zorgen dat je rust pakt zonder helemaal stil te zitten.
Wat verhoogt de kans op een longontsteking?
Grotere kans op longontsteking Ouderen. Rokers. Meerokers. Mensen die regelmatig alcohol drinken.
Welk onderzoek bij longontsteking?
Onderzoeken. Als we vermoeden dat u een longontsteking heeft, maken we een röntgenfoto van de longen. Ook prikken we bloed om uw nier- en leverwaarden, ijzergehalte en ontstekingswaarden te controleren. We prikken het bloed in de slagader in uw pols om het zuurstofgehalte goed te kunnen meten.
Wat te eten bij een longontsteking?
De kans op infecties is verhoogd en het herstel wordt vertraagd. Voldoende energie (calorieën) en eiwit zijn essentieel bij ziekte en herstel. Eet daarom zoveel mogelijk energie- en eiwitrijke producten verspreid over de dag, zowel bij hoofdmaaltijden maar ook als tussendoortje.