Inhoudsopgave
- 1 Wat is de opkomst van de stedelijke burgerij?
- 2 Hoe werden steden zelfstandiger?
- 3 Hoe hield de leenheer toezicht op het bestuur in de stad?
- 4 Wie vertegenwoordigde in de middeleeuwen de landsheer in het bestuur en rechtspraak?
- 5 Wat heeft het bestuur van de stad te maken met rechtspraak?
- 6 Welke elementen bepalen het bestaan van een staat?
- 7 Wat bezit de bourgeoisie?
Wat is de opkomst van de stedelijke burgerij?
Inleiding – Opkomst stedelijke burgerij Met de opkomst van de steden ontwikkelde zich een nieuwe manier van leven, gebaseerd op niet-agrarische beroepen, vrij en onafhankelijk van de landheer. De steden maakten zich zo los van de oude feodale verhoudingen.
Hoe werden steden zelfstandiger?
Steden kregen stadsrechten van hun landsheer. Hierdoor konden ze hun zaken zelf regelen, zoals het bestuur, de rechtspraak en belasting. Vaak moesten stedelingen er flink voor betalen. Door het verlenen van privileges werden edelen minder machtig, terwijl steden steeds zelfstandiger werden.
Hoe hield de leenheer toezicht op het bestuur in de stad?
De steden hadden vaak een eigen bestuur. Ook had de heer vaak iemand in de stad in dienst die toezicht hield op de stedelingen. Dit was vaak een schout of baljuw. Doordat de steden groeiden, kreeg de heer andere inkomsten náást zijn inkomsten uit horigheid.
Hoe ontstaat een staat?
Voorwaarden voor het ontstaan van een staat zijn een betrekkelijk hoge mate van differentiatie in de samenleving en het monopoliemechanisme, waarbij sterkere machten de zwakkere weten te onderwerpen en een centrale macht het geweldsmonopolie in handen krijgt en daarmee het belastingmonopolie.
Hoe ontstond de burgerij?
De oorsprong van de moderne burgerij ligt in de West-Europese steden in de late middeleeuwen, waar een nieuwe middenklasse van handelaren en gildemeesters prestige ontleenden aan hun groeiende vermogens en rechten van burgerschap verwierven.
Wie vertegenwoordigde in de middeleeuwen de landsheer in het bestuur en rechtspraak?
rechtsgeschiedenis: Middeleeuwen: rechterlijk ambtenaar die de landsheer vertegenwoordigde.
Wat heeft het bestuur van de stad te maken met rechtspraak?
Voor het geven van het stadsrecht werd de beschermheer goed betaald. Met dat stadsrecht gaf hij zijn toestemming tot het bouwen van een stadsmuur. Ook mochten de mensen zelf een bestuur kiezen dat op zijn beurt bevoegd was wetten te maken en zodoende ook de rechtspraak in handen had.
Welke elementen bepalen het bestaan van een staat?
Deze elementen zijn (volgens het internationale recht): Bevolking. Grondgebied. Politieke en wettelijke organisatie.
Wat bepaalt of Nederland een staat is?
Een staat moet volgens het volkenrecht minimaal voldoen aan de volgende 3 criteria: Afgebakend Territorium; een stuk grond met duidelijke grenzen. Volk; een groep mensen dat zich onderdaan van de staat voelt. Effectief overheidsgezag; de overheid is soeverein.
Wat is de bourgeoisie?
De bourgeoisie, de tussen het proletariaat en de aristocratie ingeklemde ‘gegoede burgerij’, was in 19de-eeuws Frankrijk de heersende macht.
Wat bezit de bourgeoisie?
Eén van de sociale klassen waarvan het inkomen bestaat uit de winst uit commerciële en industriële ondernemingen, vooral ter onderscheiding van (groot)grondbezitters, loontrekkers, boeren en vrijew beroepen.