Wat is de persoonsvorm van zijn?

Wat is de persoonsvorm van zijn?

De persoonsvorm is een vorm van het werkwoord die zich aanpast aan het onderwerp van de zin. Als het onderwerp een enkelvoud is, is de persoonsvorm dat ook. Is het onderwerp een meervoud, dan is de persoonsvorm dat ook: hij loopt – zij lopen.

Wat is een persoonsvorm voorbeeld?

Een persoonsvorm is het werkwoord in de zin dat kan veranderen van tijd. Voorbeeld: Het werkwoord ‘werken’ is veranderd in ‘werkten’. Dit is de persoonsvorm.

Wat is een persoonsvorm Junior Einstein?

De persoonsvorm van een zin is altijd een werkwoord. Je kunt de persoonsvorm op drie verschillende manieren vinden.

Wat is de persoonsvorm verleden tijd?

De persoonsvorm in de verleden tijd spel je met te(n) of de(n) achter de stam. Als de stam al op een t of een d eindigt, schrijf je dubbel t of dubbel d. Dit kun je horen als je de verleden tijd voor jezelf uitspreekt, bijvoorbeeld werkte en meldde.

Wat is de functie van de persoonsvorm?

De persoonsvorm (verbum finitum) is in de redekundige ontleding een vorm van het werkwoord die in persoon en getal (enkelvoud vs. meervoud) met het onderwerp overeenstemt en in een andere tijd kan worden overgebracht. Een hoofdzin en een niet-beknopte bijzin bevatten vrijwel altijd een persoonsvorm.

Wat is een bijzin voorbeeld?

Als zinsdeel kunnen bijzinnen functies vervullen als onderwerp (1), lijdend voorwerp (2) enzovoort: (1) Dat hij niet is komen opdagen, verbaast me niet. (2) Ik heb gehoord dat hij weer terug is. Een bijzin kan ook een bijwoordelijke bepaling zijn.

Wat is het gezegde voorbeeld?

Meestal bestaat het gezegde uit alle werkwoorden in de zin, soms aangevuld met een bijvoeglijk of zelfstandig naamwoord. Voorbeelden: Ik ga op de fiets naar mijn werk. Wij hebben gisteren een huis gekocht.

Kan vervoegen?

kunnen/vervoeging

vervoeging van het werkwoord kunnen
tegenwoordige tijd toekomende tijd
ik kan zal kunnen
jij, je kunt, kan zal, zult kunnen
u kunt, kan zal, zult kunnen

Wat is een lijdend voorwerp Junior Einstein?

Het lijdend voorwerp hangt samen met het onderwerp en het gezegde in de zin. Een zin heeft alleen een lijdend voorwerp als het uit een werkwoordelijk gezegde bestaat. Dus niet elke zin heeft een lijdend voorwerp.

Wat is een meewerkend voorwerp Junior Einstein?

Het meewerkend voorwerp hangt samen met de persoonsvorm, het onderwerp, het gezegde (naamwoordelijk of werkwoordelijk) en het lijdend voorwerp. Niet iedere zin heeft een meewerkend voorwerp. Vaak herken je het meewerkend voorwerp, omdat het zinsdeel met aan of voor begint.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven