Inhoudsopgave
Wat is de samenstelling van kerosine?
Het is een mengsel van alifatische (paraffine en isoparaffinen) en cyclische (aromaten en naftenen) koolwaterstoffen en bevat wisselende hoeveelheden zuurstof- stikstof- en zwavelverbindingen van koolwaterstoffen. Kerosine heeft een energetische waarde van 43,1 MJ/kg, vergelijkbaar met die van dieselolie.
Wat is de verbranding van kerosine?
Algemeen kan je voor een alkaan stellen dat alle koolstoffen verbranden tot CO2, waterstoffen tot H2O. Stikstof gaat naar NO en/of NO2, zwavel naar SO2. Zuurstof in de verbinding gebruik je voor de andere reactieproducten. Je verbruikt daarbij zoveel zuurstof als nodig om alle reactieproducten te kunnen vormen.
Wat komt er vrij bij verbranding kerosine?
Een vliegtuig vliegt op kerosine, een fossiele brandstof. Bij de verbranding daarvan komen broeikasgassen zoals CO2 vrij, en wordt fijnstof en ultrafijnstof uitgestoten. Fijnstof zijn roetdeeltjes die we door het inademen van lucht ongemerkt binnenkrijgen.
Wat is het verschil tussen petroleum en kerosine?
Petroleum is de volksnaam voor kerosine, de aardoliefractie met een kookpunt tussen circa 150 °C en 290 °C, net boven dat van benzine. Petroleum wordt gebruikt voor verlichting en verwarming. Kampeerders gebruiken petroleum, als brandstof voor primusbranders en “multifuel” branders.
Wat is het verschil tussen diesel en kerosine?
Vergeleken met diesel, dat nu op grote schaal gebruikt wordt, steekt kerosine gunstig af. Het kost dertig cent per liter minder, heeft zestig procent minder roetuitstoot, en als alle militaire voertuigen binnen de NAVO op dezelfde brandstof lopen, hoeft er maar één soort in voorraad te zijn.
Hoe schadelijk is een vliegtuig?
Vliegtuigen verbranden kerosine en stoten daardoor CO2 uit, waarmee ze bijdragen aan het broeikaseffect. Verder zorgt vliegen voor de vorming van wolken: ook dat versterkt het broeikaseffect. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein.
Hoe ruikt kerosine?
Sommige mensen zeggen dat ze kerosine kunnen ruiken en denken daarbij dat die kerosine in de lucht geloosd is. Van vliegtuigen in Duitsland is inderdaad bewezen dat ze in de lucht kerosine lozen, maar voor Nederland is daar niets van bekend. Aannemelijker is dat die mensen het taxiën ruiken (of het proefdraaien).