Inhoudsopgave
Wat is de taak van een werkbegeleider?
De twee kerntaken hierbij zijn het realiseren van leervoorwaarden op de werkplek en het opleiden, begeleiden en mede beoordelen van de studenten. De werkbegeleider heeft verschillende rollen. De rol van organisator, opleider, begeleider en beoordelaar (Boog, 2010).
Wat is een werkbegeleiding?
De werkbegeleiding staat ten dienste van de uitvoering van goede behandeling en diagnostiek ten bate van de cliënt. De werkbegeleider staat model als beoefenaar van het vak. En ook beseffen werkbegeleiders dat zij er verantwoordelijk voor zijn dat de deelnemer op de werkplek voldoende kan leren.
Wie ben ik als werkbegeleider?
Een werkbegeleider kan een gediplomeerde collega zijn of een student die al verder is in haar opleiding. In de dagelijkse praktijk betekent dit dat zij samen met de student bespreekt wat er geleerd moet worden, hoe ze dit samen kunnen aanpakken en welk resultaat de student wil behalen.
Waarom werkbegeleider worden?
Je leert je eigen competenties kennen. Als werkbegeleider word je geholpen in het traject om werkbegeleider te worden. Ook kan je testen maken om je competenties in kaart te brengen en bijvoorbeeld jouw leerstijlen te testen. Zo ken je jezelf beter en kan je een ander ook goed helpen en bijstaan.
Wat doe je als praktijkopleider?
De praktijkopleider organiseert, coördineert en bewaakt het leertraject van leerlingen bij hun leerbedrijven. Hij werkt samen met studenten, managers, beleidsmakers en de contactpersonen uit het onderwijs.
Welke rol pakt de werkbegeleider op bij het leren van aankomende professionals?
Een werkbegeleider moet de rol van werkbe- geleider net zo leren als collega’s het beroep waarin hij uitblinkt. Veel organisa- ties bieden de mogelijkheid om jaarlijks een aantal intervisie- en of themabijeenkomsten bij te wonen.
Wat houd praktijkbegeleider in?
Praktijkbegeleiding is een vorm van werkbegeleiding voor werknemers of stagiaires die nog in opleiding zijn. De doelen zijn grotendeels gelijk aan die van reguliere werkbegeleiding met dit verschil dat er een duidelijke plaats wordt ingeruimd voor het leertraject van de werknemer.
Hoe wil je begeleid worden?
Wil je een stagiair goed kunnen begeleiden, dan heb je bij voorkeur de volgende competenties in huis:
- Coachen.
- Inzicht in leerstijlen.
- Feedback geven.
- Feedback ontvangen.
- Bevorderen van reflectie.
- Luisteren.
- Inlevingsvermogen.
- Complimenten geven.
Wat is een begeleidingsplan stagiaire?
Een begeleidingsplan opstellen voor een stagiaire Het werkplan geeft aan welke stage-activiteiten hier bij horen, deze moet ze door ”gewoon” mee te werken uitvoeren. In het werkplan staat ook een stage- opdracht waarmee ze verdieping moet geven aan het leren van deze werkprocessen.
Welke wijze van begeleiden zijn er?
Hoe wordt je praktijkopleider?
Praktijkopleider is een mbo opleiding naast je werk en dus al werkzaam zijn binnen het onderwijs. Of iets doen wat gerelateerd is aan het onderwijs. Kortweg is het een deeltijd-mbo opleiding. Met een diploma voor praktijkopleider kun je de begeleiding van bijvoorbeeld leerlingen of stagiairs op je nemen.
Wat verdien je als praktijkopleider?
Als beginnend Praktijkopleider verdien je tussen de 1850 en 2100 euro bruto per maand bij een volledige werkweek (situatie maart 2020).