Inhoudsopgave
- 1 Wat is de taak van insuline in het lichaam?
- 2 Waarom heeft het lichaam glucose nodig?
- 3 Welke cellen maken insuline en welke glucagon?
- 4 Waarom gewichtstoename bij insuline?
- 5 Hebben spieren glucose nodig?
- 6 Waar hebben we glucose voor nodig?
- 7 Wat heeft insuline met suikerziekte te maken?
- 8 Hoe verlaat insuline de cel?
- 9 Hoe lang werkt een langzaam opgenomen insuline?
- 10 Wat is een kort werkende insuline?
Wat is de taak van insuline in het lichaam?
Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) opgenomen wordt in de lichaamscellen waar het als energiebron wordt gebruikt. Normaal zorgt het lichaam er voor dat er precies genoeg insuline is om de glucose te verwerken. Zo blijft het bloedglucosegehalte altijd binnen bepaalde grenzen.
Waarom heeft het lichaam glucose nodig?
Glucose heb je nodig Glucose is brandstof voor je lichaam. Leestip: Welke soorten suiker zijn er? Om glucose in je lichaamscellen te krijgen gebruikt je lichaam insuline. Je cellen zetten de glucose vervolgens om in energie, waardoor je kunt denken en bewegen.
Welk orgaan maakt het hormoon insuline?
De naam insuline komt van het Latijnse woord voor eiland (insula). Insuline wordt immers gemaakt in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier.
Welke cellen maken insuline en welke glucagon?
Niet alleen insuline, ook andere hormonen spelen een rol bij het in balans houden van de bloedglucose. De belangrijkste daarvan is glucagon, dat gemaakt wordt in de alfacellen van de eilandjes van Langerhans. De effecten van glucagon zijn tegengesteld aan die van insuline. Zo doet glucagon de glucose stijgen.
Waarom gewichtstoename bij insuline?
De kern. Gewichtstoename bij insulinegebruik is een complicatie met ongunstige gevolgen voor de patiënt. Voorspellers van deze gewichtstoename zijn de startdosering van insuline, de mate van ophogen van de insulinedosis en de psychische stress die met diabetes en diabetesbehandeling samenhangt.
Wat is het gevolg van een tekort aan insuline?
Door een (relatief) tekort aan insuline, ontstaat er een te hoge suikerspiegel (glucose) in het bloed en een te lage suikerspiegel in de cellen. Dit heeft tot gevolg dat een te hoge bloedsuikerspiegel direct leidt tot een stijging van de glucosespiegel in verschillende weefsels.
Hebben spieren glucose nodig?
De darmwand neemt glucose op en geeft dit door aan het bloed. Daar noemen we de glucose bloedsuiker of bloedglucose. Via het bloed komt het vervolgens terecht in weefsels die het kunnen verbranden, zoals spieren. Hierbij ontstaat energie die nodig is om bijvoorbeeld hersenen, spieren en organen goed te laten werken.
Waar hebben we glucose voor nodig?
brood, beschuit, crackers (zetmeel) graanproducten zoals rijst, maïs, haver (zetmeel) peulvruchten zoals witte en bruine bonen (zetmeel) fruit, vruchtensap (fructose)
Welk orgaan zorgt voor suikerspiegel?
Insuline en glucagon regelen samen de bloedsuikerspiegel. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam glucose uit het bloed kan halen. Glucagon doet het tegenovergestelde: het zorgt ervoor dat opgeslagen suiker in de lever vrijkomt als de bloedsuikerspiegel te laag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel weer.
Wat heeft insuline met suikerziekte te maken?
Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat uw lichaam glucose kan opnemen in de cellen. Insuline wordt gemaakt door speciale cellen in de alvleesklier. Als u te weinig insuline aanmaakt, komt de glucose niet in uw lichaamscellen. Daardoor blijft er te veel glucose (suiker) in uw bloed.
Hoe verlaat insuline de cel?
Insuline en het C-peptide worden opgeslagen in granules in de bètacellen. Ze worden door exocytose gelijktijdig uitgescheiden samen met kleinere hoeveelheden proinsuline. Het C-peptide komt dan samen met insuline in het bloed terecht.
Wat zijn de verschillende soorten insuline voor mensen met diabetes type 2?
De verschillende soorten insuline, voor mensen met diabetes type 1 en type 2: Superkort werkende insuline (kortwerkende insulineanaloga) die direct vóór de maaltijd of soms meteen erna wordt gebruikt (aspart, glulisine en lispro). Deze insuline werkt vier tot vijf uur.
Hoe lang werkt een langzaam opgenomen insuline?
Middellang werkende insuline (matig langzaam opgenomen) die bijvoorbeeld ’s avonds wordt gebruikt (NPH-insuline). Deze insuline heeft het maximale effect pas na 4-8 uur en werkt daarna nog een paar uur door. Langwerkende insuline (zeer langzaam opgenomen insuline) die heel geleidelijk werkt voor ongeveer een dag (insuline glargine en detemir).
Wat is een kort werkende insuline?
Kort werkende insuline (gewone, zogenoemde ‘regular’ insuline) die een halfuur tot kwartier vóór de maaltijd wordt gebruikt (actrapid, humuline, insuman rapid). Deze insuline werkt zes tot acht uur. Middellang werkende insuline (matig langzaam opgenomen) die bijvoorbeeld ’s avonds wordt gebruikt (NPH-insuline).
Wanneer kun je mix-insulines gebruiken?
Mix-insulines zijn combinaties van de andere insulinesoorten. Ze worden meestal twee keer per dag gebruikt, vóór het ontbijt en vóór de avondmaaltijd (bijvoorbeeld humuline NPH, lispro/lispro protamine, aspart/aspart protamine). In de bijsluiter van insuline staat welke insulinesoort het is. Wil je ook een oplossing voor diabetes?