Inhoudsopgave
- 1 Wat is de wetgevende macht op federaal niveau?
- 2 Welke politieke instellingen vormen de uitvoerende macht op de verschillende bestuursniveaus van de federale staat?
- 3 Wie of wat stelt de wetgevende macht voor op gemeentelijk niveau?
- 4 Wie heeft er op provinciaal niveau de wetgevende macht?
- 5 Wat is een federaal bestuur?
- 6 Hoe zijn de bestuurlijke regio’s in Nederland ingedeeld?
Wat is de wetgevende macht op federaal niveau?
De federale wetgevende macht maakt de wetten en controleert de uitvoerende macht. Ze wordt uitgeoefend door het parlement en de koning. Het parlement bestaat uit twee kamers, de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers. De federale uitvoerende macht bestuurt het land.
Welke politieke instellingen vormen de uitvoerende macht op de verschillende bestuursniveaus van de federale staat?
Wetgevende en uitvoerende machten op de verschillende niveaus
- • Het federale niveau.
- • Wetgevende en uitvoerende machten op de verschillende niveaus.
- • De wetgevende macht: het Vlaams Parlement.
- • De uitvoerende macht: de Vlaamse Regering.
- • De Vlaamse overheid.
- • Het gewestniveau: Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Wat zijn de kenmerken van een federale staat?
Een federale staat ofwel bondsstaat bestaat uit één centrale overheid en een aantal deelgebieden. Deze hebben alle eigen bevoegdheden die niet door het centrale gezag ingeperkt kunnen worden, een eigen volksvertegenwoordiging, en een eigen regering. Dit machtsevenwicht is steeds grondwettelijk vastgelegd.
Wat is bestuurlijk niveau?
Een bestuursniveau of bestuurslaag is een onderdeel van de (federale) staat waar beslissingen worden genomen over bepaalde gebieden en bevoegdheden. Landen zijn over het algemeen opgedeeld in minimaal twee bestuurslagen, maar soms ook meer.
Wie of wat stelt de wetgevende macht voor op gemeentelijk niveau?
De gemeenteraad keurt de beleidsvoorstellen van het college van burgemeester en schepenen goed. Op die manier worden de beslissingen uiteindelijk door de gemeenteraad genomen. Daarom is de gemeenteraad de wetgevende macht van een gemeente.
Wie heeft er op provinciaal niveau de wetgevende macht?
Op Provinciaal niveau ligt de uitvoerende macht in handen van de collega van Gedeputeerde Staten en de wetgevende macht bij de Provinciale staten. Gedeputeerde staten (afgekort GS) is het dagelijkse bestuur van de provincie. Provinciale Staten worden door de inwoners bepaald door de verkiezingen.
Wat is de uitvoerende macht in de provincie?
De Gedeputeerde Staten vormen de uitvoerende macht en houden zich onder andere bezig met het handhaven van de wet in de provincie. De Commissaris van de Koning (in Limburg ook Gouverneur genoemd), die door de Kroon voor zes jaar wordt benoemd, staat aan het hoofd van de Provinciale en Gedeputeerde Staten.
Wat behoort tot uitvoerende macht?
De uitvoerende macht bestaat uit de regering. De regering geeft namelijk leiding aan de ministeries en hun ambtenaren, die zich bezighouden met de uitvoering van wetten. De uitvoerende macht moet rekening houden met de wetgevende macht. De uitvoerende macht mag alleen zaken uitvoeren die in de wet staan.
Wat is een federaal bestuur?
De gemeenschappelijke regering van een aantal deelstaten,die samen een staat vormen; bijvoorbeeld het federaal bestuur van de Verenigde Staten.
Hoe zijn de bestuurlijke regio’s in Nederland ingedeeld?
Bij de bestuurlijke organisatie van Nederland onderscheiden we drie bestuurslagen. Dat zijn rijk, provincie en gemeente. Waterschappen, die alleen specifieke taken uitoefenen bij het waterbeheer, behoren wel tot de bestuurlijke organisatie, maar vormen geen aparte bestuurslaag.
Wat wordt bedoeld met decentralisatie?
Decentralisatie houdt in dat de macht in Nederland over verschillende overheden is verspreid. In het Nederlandse staatsrecht kent men een zogenaamde scheiding van de machten. De drie machten in dit model zijn de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht.