Inhoudsopgave
- 1 Wat is de wettelijke opzegtermijn bij ontslag?
- 2 Kan ik mijn verlof opnemen tijdens mijn opzegperiode?
- 3 Hoelang van te voren tijdelijk contract opzeggen?
- 4 Wat met resterend verlof bij ontslag?
- 5 Hoe lang opzegtermijn bij half jaar contract?
- 6 Is er een opzegtermijn bij een tijdelijk contract?
- 7 Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen als ik ontslag neem?
- 8 Hoeveel moeten ze mij uitbetalen bij ontslag?
- 9 Wanneer kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn?
- 10 Wat is de datum waarop je ontslag wilt geven?
Wat is de wettelijke opzegtermijn bij ontslag?
Samen met uw werknemer kunt u schriftelijk een langere termijn afspreken. Een kortere termijn mag alleen als dat vastgelegd is in de cao. Voor de werknemer geldt volgens de wet een opzegtermijn van 1 maand. Daarbij speelt de duur van het dienstverband geen rol.
Kan ik mijn verlof opnemen tijdens mijn opzegperiode?
Wanneer je baas een eind heeft gemaakt aan de arbeidsovereenkomst, dan kan je verlof nemen. Dan zal de opzegtermijn voor de periode van je verlof wel worden onderbroken. Dat betekent dat je dus wel verlof kan nemen tijdens je opzegtermijn, maar die verlofdagen dus niet meetellen voor je opzegtermijn.
Hoelang van te voren tijdelijk contract opzeggen?
U kunt een tijdelijk contract niet zomaar voor de einddatum opzeggen. Uw werkgever mag dit ook niet doen. Opzeggen voor de einddatum mag alleen tijdens de proeftijd en daarna alleen als u daarover in het contract afspraken heeft gemaakt met uw werkgever (dit heet ook wel: tussentijds opzeggen).
Wat is in de meeste gevallen de wettelijke opzegtermijn van een arbeidscontract?
– Bij een contract van 5 tot 10 jaar is de opzegtermijn voor werkgevers 2 maanden; – Bij contracten van 10 tot 15 jaar is de termijn 3 maanden; – Voor een arbeidsovereenkomst van 15 jaar of langer is de opzegtermijn 4 maanden.
Wat zeg je als je je baan opzegt?
Het opzeggen van een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren: mondeling, per brief of fax, of per e-mail. De opzeggende partij moet wel kunnen bewijzen dat de opzegging de andere partij ook echt bereikt heeft. Daarom is het gebruikelijk en wenselijk om een arbeidsovereenkomst altijd schriftelijk op te zeggen.
Wat met resterend verlof bij ontslag?
Als u een werknemer ontslaat, dan kan deze de resterende vakantiedagen opnemen. Indien de werknemer de vakantiedagen niet opneemt, worden deze uitbetaald bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dat is het vertrekvakantiegeld dat ook het vakantiegeld voor het volgende jaar omvat.
Hoe lang opzegtermijn bij half jaar contract?
Dan moet u rekening houden met een opzegtermijn. Die is meestal 1 maand. Maar in uw contract of cao kan ook een andere termijn zijn afgesproken.
Is er een opzegtermijn bij een tijdelijk contract?
Opzegtermijn met tijdelijk contract Dan eindigt uw contract op de afgesproken einddatum. Uw werkgever hoeft zich in dit geval niet te houden aan een opzegtermijn. Wel geldt er een aanzegtermijn. Uw werkgever kan met u afspreken dat het contract eerder opgezegd kan worden.
Hoe zeg je tegen je baas dat je wil stoppen?
Hoe dien je je ontslag in? Wie zijn baan op wil zeggen, doet dit zo snel mogelijk eerst mondeling. Dus gewoon in een gesprek met de baas of met iemand van de Human Resource afdeling of Personeel en Organisatie om aan te geven dat je je baan opzegt. Eerst uitzoeken hoe lang de opzegtermijn is, is wel handig.
Hoe vertel je je collega’s dat je weggaat?
Tips
- Als je weg bent gewerkt of ontslag hebt gekregen, schrijf dan alleen e-mails naar mensen waarmee je het meest mee hebt samengewerkt en die zich bewust zijn van de situatie.
- Je kunt ook informatie geven over wie jouw functie over zal nemen, zodat ex-collega’s weten met wie ze contact op moeten nemen.
Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen als ik ontslag neem?
Bij beëindiging van uw dienstverband heeft u als werknemer recht op uitbetaling van uw opgebouwde maar nog niet genoten vakantiedagen. Daarnaast zal de werkgever u ook de tot aan de ontslagdatum opgebouwde vakantietoeslag moeten uitbetalen.
Hoeveel moeten ze mij uitbetalen bij ontslag?
De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.
Wanneer kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn?
Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn. Dat geldt ook bij tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer langer dan een maand. Sollicitatieverlof. Tijdens je opzegtermijn mag je je afwezig melden om ander werk te zoeken met behoud van loon.
Wanneer Kunt u zelf ontslag krijgen?
Neemt u zelf ontslag? Dan kunt u meestal geen WW krijgen. Als u wordt ontslagen meestal wel. Lees meer over wat u moet doen en wat uw werkgever moet doen. Maar ook of u recht heeft op een transitievergoeding, wat een beëindigingsovereenkomst is en wanneer uw werkgever een ontslagvergunning moet aanvragen.
Wat is een ontslag om dringende redenen?
Wat is ontslag om dringende redenen? Je kan als werkgever een arbeidsrelatie onmiddellijk beëindigen zonder opzegtermijn of ontslagvergoeding wanneer er sprake is van een dringende reden. Dit heet ook wel ontslag op staande voet. Een medewerker kan overigens ook zelf ontslag nemen om dringende redenen.
Wat is de datum waarop je ontslag wilt geven?
De datum van ontslag. Vermelding dat je ontslag wil geven en je dus je arbeidsovereenkomst wenst te beëindigen. Het volledige adres van het bedrijf. De datum waarop de opzegtermijn ingaat. Dit is steeds de maandag volgend op de week waarin je je opzegging officieel gecommuniceerd hebt.