Inhoudsopgave
Wat is de ziekte van Tietze?
Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk. De pijn zit meestal aan 1 kant. Het is ongevaarlijk. U mag gewoon bewegen, ook al doet het soms pijn.
Kan Tietze genezen?
Blijvende genezing is (nog) niet mogelijk, kans op terugkeer is groot. Over het algemeen bestaat de behandeling van het syndroom van Tietze bestaat uit het toedienen van ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s), een lokale injectie met een verdovingsmiddel (anaestheticum) of een intercostale zenuwblokkade.
Hoe krijg je Tietze syndroom?
De oorzaak van het syndroom van Tietze of costochondritis is nog onbekend. We vermoeden dat de aandoening ontstaat door het voortdurend te wijd uitzetten van de ribben en borstkas. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij: langdurige inspanning.
Is Warmte goed voor Tietze?
Wat kun je zelf doen? Een ijspak op de pijnlijke plaats leggen, bijvoorbeeld 3 x 10 à 15 minuten per dag, kan helpen om de ontsteking en de pijn te verminderen. Wikkel het ijspak wel steeds eerst in een handdoek om te voorkomen dat die aan je huid vastvriest. Bij sommige mensen zal warmte eerder helpen.
Is Tietze een vorm van reuma?
Het syndroom van Tietze is een soort reuma waarbij het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk en opgezwollen is. De Latijnse benaming is Costochondrodynie. Het kraakbeen in de borstkas verbindt het borstbeen met het sleutelbeen en de ribben en is een soepel weefsel.
Wat is kraakbeen ontsteking?
Costochondritis is een pijnlijke ontsteking van het kraakbeen van de ribben. Dit kraakbeen bevindt zich onder andere aan de voorzijde van de borst waar het de ribben met het borstbeen verbindt, maar ook aan de rugzijde, waar de ribben aanhechten aan de wervelkolom.
Is syndroom van Tietze erfelijk?
Men vermoedt dat mensen met reumatische aandoeningen in de familie een verhoogde kans hebben op het krijgen van Tietze. Andere factoren die een verhoogd risico opleveren zijn: houdingsafwijkingen, beperkte spierkracht, bewegingsangst en een lage belastbaarheid.
Is syndroom van Tietze chronisch?
In enkele gevallen wordt het syndroom van Tietze chronisch, waarbij de klachten langdurig aanwezig blijven. Het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben zorgt ervoor dat de borstkas kan bewegen, bijvoorbeeld bij het in- en uitademen.
Wat doen tegen ontstoken ribben?
Een echte behandeling is helaas nog niet bekend. Patiënten krijgen vaak pijnstillers om de pijn te verlichten of ontstekingsremmers. Soms worden er injecties op de plaats van de ontsteking toegediend. In sommige gevallen verdwijnen de klachten weer vanzelf binnen enkele dagen tot weken.
Is syndroom van Tietze blijvend?
Het syndroom van Tietze gaat meestal vanzelf over. De klachten verdwijnen binnen enkele weken tot maanden. Heel soms kunnen de klachten terugkomen. Ook dan verdwijnen ze weer.
Is het syndroom van Tietze erfelijk?
Kan syndroom van Tietze overgaan?
Wat is de belangrijkste klacht bij het syndroom van Tietze?
De belangrijkste klacht bij het syndroom van Tietze is pijn aan het borstbeen. Deze kan in hevigheid toenemen bij het diep inademen, zuchten, niezen of hoesten. Soms kan de pijn uitstralen naar de rug, nek, schouder en arm. Daarnaast kan er een benauwd en beklemmend gevoel in de borststreek en hartkloppingen ontstaan.
Wat zijn de symptomen van Tietze?
Symptomen ziekte van Tietze. De belangrijkste klacht bij het syndroom van Tietze is pijn aan het borstbeen. Deze kan in hevigheid toenemen bij het diep inademen, zuchten, niezen of hoesten. Soms kan de pijn uitstralen naar de rug, nek, schouder en arm. Daarnaast kan er een benauwd en beklemmend gevoel in de borststreek en hartkloppingen ontstaan.
Hoe wordt de ziekte van Tietze behandeld?
Hoe wordt de ziekte van Tietze behandeld? Er is nog geen behandeling voor de ziekte van Tietze. De arts zal zich dus vooral richten op het bestrijden van de pijn. In de meeste gevallen zal hij een ontstekingsremmende pijnstiller ( NSAID) voorschrijven.
Kan het syndroom van Tietze ontstaan door overbelasting van de borstkas?
Het kan ontstaan door overbelasting van de borstkas door het tillen en dragen van zware voorwerpen, langdurig hoesten, stress en in een voorovergebogen houding werken. Maar het syndroom van Tietze kan ook ontstaan door een ongeluk met grote inwerkende kracht op de borstkas, door infecties aan de luchtwegen, door zwangerschap en door reumatoïde