Wat is diagnostische criteria?

Wat is diagnostische criteria?

Diagnostiek betreft het beschrijven en vaststellen van een psychische stoornis op basis van de klachten en problemen en symptomen die de patiënt ervaart en de verschijnselen die de clinicus vaststelt.

Wat moet er in een beschrijvende diagnose?

Zorg ervoor dat de beschrijvende diagnose aanknopingspunten biedt voor de behandeling. Belangrijk hierbij zijn de ernst van de stoornis, de nadelige gevolgen van de symptomen voor het actuele psychosociale functioneren en de factoren die de stoornis(sen) thans in stand houden.

Hoe stel je diagnose?

Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.

Waar wordt DSM 5 gebruikt?

De DSM 5 staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Het is het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen. Het wordt door psychologen en psychiaters gebruikt als classificatiesysteem. Maar de DSM wordt ook gebruikt door zorgverzekeraars.

Wat moet er in een behandelplan?

In een behandelplan zijn de wensen van de patiënt en doelen van de behandeling opgeschreven. Ook staat beschreven hoe de patiënt en de behandelaar deze doelen willen bereiken. Om de behandeling te laten slagen is het belangrijk dat je het eens bent met de inhoud van het behandelplan.

Wat zijn diagnostische overwegingen?

Een differentiële diagnose of differentiaaldiagnose is een wetenschappelijke methode om uit een lijst van mogelijke aandoeningen waaraan een bepaalde patiënt zou kunnen lijden, gegeven de klachten en symptomen die op dat moment bekend zijn, een diagnose te stellen. Een ander woord hiervoor is diacrise.

Hoe stel je de diagnose MS?

Er bestaat geen specifieke diagnostische test voor MS. De diagnose MS wordt daarom gebaseerd op een combinatie van klinisch onderzoek (symptomen en lichamelijk onderzoek), beeldvorming (MRI) en/of laboratoriumonderzoek (ruggenprik en/of bloedtest).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven