Wat is een ablatie aan het hart?

Wat is een ablatie aan het hart?

Een ablatie is een behandeling die we toepassen bij ernstige hartritmestoornissen, wanneer medicijnen niet voldoende werken. Met een speciale katheter verhitten of bevriezen we (cryo-ablatie) het stukje hartweefsel dat hartritmestoornissen veroorzaakt.

Kan ablatie onder narcose?

Chirurgische ablatie wordt onder volledige narcose uitgevoerd en vaak in combinatie met een andere ingreep, zoals bijvoorbeeld een bypassoperatie of hartklepvervanging. De ablatie zelf duurt gemiddeld ongeveer een half uur. Ablatie hoeft niet te leiden tot verlenging van de opnameduur.

Wat is ablatie procedure?

Ablatie is een behandeling bij hartritmestoornissen. De arts blokkeert de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren. Ableren gebeurt via een katheterisatie of (kijk)operatie.

Is een ablatie pijnlijk?

Voor een ablatie moet u nuchter zijn en wordt u volledig in slaap gebracht. De ingreep kan namelijk pijnlijk zijn en duurt gemakkelijk enkele uren. Tijdens het onderzoek wordt u voortdurend gemonitord door middel van elektroden die uw hartritme opvolgen.

Kan een ablatie mislukken?

Als de ablatie littekens rustig geworden zijn, verdwijnen de ritmestoornissen meestal. Als kort na de ingreep de ritmestoornis weer terug komt, wil dat dus niet zeggen dat de ingreep mislukt is.

Hoe gevaarlijk is een ablatie?

Mogelijke risico’s ‒ met inbegrip van maar niet beperkt tot de hieronder genoemde ‒ zijn: (na)bloedingen, infecties, gaatje in het hart, hartritmestoornissen (boezem en kamer) tijdens en na de ingreep, vochtophoping in het hartzakje en longproblemen.

Waarom geen narcose bij ablatie?

de meeste patiënten gaan onder sedatie door de anesthesie medewerker. Dan slaapt u gedurende de hele procedure. Patiënten die de ingreep niet onder sedatie door de anesthesie ondergaan krijgen een licht ‘roesje’. U kunt dan nog pijn ervaren tijdens de ablatie; daarvoor wordt dan extra pijnstilling gegeven.

Hoeveel keer ablatie?

Resultaat. Succesvolle behandeling is te verwachten bij 60-90% van de patiënten. Bij 20% van de patiënten is hiervoor een tweede behandeling nodig. De kans op een blijvend stabiel sinusritme is afhankelijk van verschillende factoren.

Hoe lang in ziekenhuis na ablatie?

Na de ingreep Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. Na de ingreep blijft u nog een nacht in het ziekenhuis. Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u de volgende dag naar huis.

Wat te doen na een ablatie?

Na de ablatie. Hoe lang moet ik rust houden na de ingreep? Na de ingreep moet u twee weken rust houden voor het herstel van de liezen. U mag dan niet sporten, persen of zwaar tillen.

Wat voel je na een ablatie?

De eerste drie maanden na de ablatie kunt u nog klachten van ritmestoornissen ervaren zoals hartkloppingen of overslagen. Dit is niet ongewoon. Het gebied in het hart waar de ablatie heeft plaatsgevonden heeft een herstelperiode nodig. Deze klachten verbeteren in de loop van de tijd spontaan.

Hoe lang thuis na ablatie?

Na een katheterablatie kan het genezingsproces wel drie maanden duren, en na een chirurgische ablatie zelfs wel zes maanden. Vanwege dit genezingsproces kan het boezemfibrilleren de eerste tijd na de ablatie opnieuw optreden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven