Wat is een allochtoon?

Wat is een allochtoon?

Een allochtoon (Oudgrieks: ἄλλος, ander, vreemd en χθών, aarde) is iemand die permanent woonachtig is buiten het geboorteland of dat van recente voorouders. Autochtonen wonen in hun geboorteland of dat van hun recente voorouders. Met betrekking tot het woord allochtoon zijn er verschillende definities in omloop.

Wat is een allochtoon en autochtoon?

Een autochtoon (Oudgrieks: αὐτος autos, zelf en χθων chthoon, land, grond) is doorgaans de inheemse bevolking, in tegenstelling tot een allochtoon die permanent woonachtig is buiten het geboorteland of dat van recente voorouders.

Hoe lang ben je allochtoon?

Je bent dus een allochtoon als jijzelf of minimaal één van je ouders in het buitenland is geboren. Daar tegenover staat wel dat je een inwoner van Nederland (of België) moet zijn. Als je zelf in het buitenland bent geboren dan ben je een eerste generatie allochtoon.

Wat is een ander woord voor allochtoon?

als trefwoord met bijbehorende synoniemen: allochtoon (zn): buitenlander, buitenlandse, medelander, migrant, uitheemse, vreemdeling.

Welke landen zijn allochtonen?

Een allochtoon is een persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren. Niet-westerse allochtonen zijn allochtonen met als herkomstgroepering een van de landen in de werelddelen Afrika, Latijns-Amerika en Azië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije.

Welke afkomsten bestaan er?

De vier grootste niet-westerse groepen in Nederland hebben een Turkse (397 duizend), Marokkaanse (386 duizend), Surinaamse (349 duizend) of Antilliaanse (151 duizend) achtergrond. Deze vier groepen groeiden de afgelopen jaren alleen nog door de geboorte van de tweede generatie.

Wat is het verschil tussen een immigrant en een allochtoon?

Volgens de definitie van het CBS zijn mensen uit Europa (met uitzondering van Turkije), Noord-Amerika en Oceanië westers, maar ook Japanners en Indonesiërs. Surinamers en Antillianen zijn volgens die definitie niet-westers. “We overleggen om ook die termen te veranderen”, zegt Latten.

Wat zijn kinderen met een migratieachtergrond?

Definitie. In de statistieken verwijst de term ‘migratieachtergrond’ naar kinderen en jongeren die niet in Nederland geboren zijn of van wie een of beide ouders elders geboren zijn.

Wat maakt je een allochtoon?

Iemand met een migratieachtergrond is een persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen personen die zelf in het buitenland zijn geboren (de eerste generatie) en personen die in Nederland zijn geboren (de tweede generatie).

Welke twee allochtonen zijn er?

Iemand waarvan minstens één ouder in het buitenland geboren is. Er zijn twee hoofdgroepen van herkomst: westers en niet-westers. Onder westers verstaat men Europa (exclusief Turkije), Noord Amerika, Indonesië-voormalig Nederlands Indië, Japan en Oceanië.

Hoe noem je autochtoon?

Het begrip ‘autochtoon’ raakt in navolging van WRR ook in onbruik. Het kennisplatform gebruikt zelf ‘mensen met een Nederlandse achtergrond’ wanneer een omschrijving nodig is voor inwoners die zelf hier geboren zijn en waarvan beide ouders ook in Nederland zijn geboren.

Wat zijn migrantengroepen?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bijna een kwart van de inwoners van Nederland een migratieachtergrond, wat betekent dat zij zelf of hun ouders in het buitenland zijn geboren. Zij kwamen naar Nederland om het tekort op de arbeidsmarkt na de oorlog te vullen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven