Wat is een benauwd gevoel?
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
Hoe ontstaat benauwdheid?
Benauwdheid wordt vaak veroorzaakt door een onderliggende aandoening, zoals astma, een allergie, COPD, longontsteking, een luchtweginfectie of hartproblemen. Acute benauwdheid kan ook ontstaan door bijvoorbeeld verslikking of hyperventilatie.
Wat zijn de symptomen van hyperventilatie?
Hoe herkent u hyperventilatie?
- Ademhalingsklachten: kortademigheid, beklemmend gevoel op de borst, veel zuchten;
- Hartklachten: hartkloppingen, pijn of steken op de borst, hartbonzen;
- Krampklachten: stijfheid van de spieren, trillen en kramp in de handen, tintelingen in handen of rond de mond;
Wat te doen met kortademigheid?
Wat doe je bij kortademigheid?
- Bel of laat 112 bellen bij hevige benauwdheid.
- Bel of laat 112 bellen wanneer het slachtoffer een snelle ademhaling heeft in combinatie met veranderde huidskleur, zoals blauw-paarse verkleuring van de huid, en suffer worden.
- Maak knellende kleding bij de hals los.
Is benauwdheid gevaarlijk?
Nachtelijke kortademigheid De ademnood is soms zo hevig dat je het gevoel hebt dat je stikt. Soms moet je hoesten. Als je zoiets meemaakt, heb je een aanval van nachtelijke kortademigheid. Het is verstandig naar de dokter te gaan, want de kans bestaat dat je een hartziekte of een longaandoening hebt.
Wat te doen bij benauwdheid kinderen?
Neem prikkels weg Kijk eens rond of er in de omgeving van uw kind dingen aanwezig zijn die de oorzaak van de benauwdheidaanval kunnen zijn. De meest voorkomende oorzaken van acute benauwdheid bij kinderen zijn: verkoudheid; blootstelling aan allergische prikkels (onder andere huisstof, pollen of dieren);
Wat moet je doen als je het benauwd hebt?
Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen bij benauwdheid, zoals:
- Probeer niet in paniek te raken.
- Ga in een goede houding zitten en wacht tot u weer goed kan ademhalen.
- Probeer steun te zoeken bij iemand in uw buurt en zorg ervoor dat diegene bij u blijft.
- Onderzoek wat de oorzaak is van uw benauwdheid.
Wat kan de oorzaak van hyperventilatie?
In de meeste gevallen wordt hyperventilatie veroorzaakt door spanning of door de angst om een aanval te krijgen. Door spanning of angst gaat u vaak vlugger en dieper ademhalen en dit kan klachten veroorzaken. Soms kunnen bepaalde ziektes de oorzaak zijn van hyperventilatie.
Wat gebeurt er bij hyperventilatie in het lichaam?
Bij hyperventilatie gaat u sneller ademen zonder dat uw lichaam daar behoefte aan heeft. Daardoor ademt u teveel koolzuur uit. Het lichaam wil de concentratie van koolzuur in het bloed zoveel mogelijk constant houden.