Wat is een combinatie pil?

Wat is een combinatie pil?

In de gewone pil zitten 2 soorten hormonen: oestrogeen en progestageen. Daarom heet deze pil ook wel ‘combinatiepil’. De combinatiepil voorkomt dat je zwanger wordt. Als je de pil voor het eerst wil gaan slikken, heb je een recept nodig van je huisarts.

Hoeveel kans trombose bij de pil?

De anticonceptiepil is een zeer betrouwbare en praktische methode om zwangerschap te voorkomen. Wanneer u de anticonceptiepil slikt verandert de samenstelling van uw bloed. Uw bloed bevat dan meer vrouwelijke hormonen. Daarmee neemt het risico op trombose gemiddeld met 4 keer toe.

Welk voorbehoedsmiddel na bevalling?

Vanaf 3 weken na de bevalling kun je met de minipil beginnen. De minipil moet je wel elke dag op ongeveer dezelfde tijd slikken om goed tegen zwangerschap beschermd te zijn. Start je binnen 4 weken na de bevalling dan ben je meteen beschermd. Start je later gebruik dan de eerste 7 dagen een condoom als je seks hebt.

Welke anticonceptie na keizersnede?

Er zijn twee soorten: Depo-provera en Sayana (injectie onder de huid). Als je borstvoeding geeft, wordt aangeraden niet eerder dan 6 weken na de bevalling te beginnen. Bij flesvoeding kun je met Sayana starten binnen 5 dagen en met Depo-provera binnen 18 dagen na de bevalling.

Hoe werkt een combinatiepil?

De combinatiepillen hebben een drievoudige werking: De eisprong in de eierstokken tegenhouden. Het baarmoederslijmvlies zodanig veranderen dat het minder geschikt is voor de innesteling van een bevruchte eicel. Het slijm van de baarmoederhals dikker maken zodat de zaadcellen niet door de baarmoederhals geraken.

Wat kan de pil met je doen?

Kan de pil bijwerkingen geven?

  • hoofdpijn;
  • gespannen borsten;
  • een beetje bloedverlies tussen menstruaties door;
  • vocht vasthouden;
  • emotionele of sombere stemming.

Hoeveel vrouwen krijgen trombose van de pil?

Ethinylestradiol/levonorgestrel Risico op trombose: 5 tot 7 van de 10.000 vrouwen per jaar krijgen een trombose.

Hoeveel kans op trombose?

Trombose is zeker leeftijdgerelateerd, dus hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt. Als je jong bent is de kans op trombose ongeveer 1 op 10.000 en als je boven de 60 bent is het 1 tot 2 op 1000. Trombose is een volksziekte. De kans op een longembool ligt ongeveer ook in die orde.

Hoe lang prikpil na zwangerschap?

Wanneer mag ik na de bevalling beginnen met de prikpil? Geef je borstvoeding, dan is het aan te raden niet eerder dan 6 weken na de bevalling te starten. Geef je geen borstvoeding, dan hangt het advies af van het merk prikpil dat je gebruikt. Bij Sayana wordt geadviseerd om te starten binnen 5 dagen na de bevalling.

Wat is het beste voorbehoedsmiddel?

Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.

Welke anticonceptie mag met borstvoeding?

Het gebruik van de pil wordt over het algemeen niet aangeraden zolang je borstvoeding geeft. En pil zonder oestrogeen, Cerazette of Delamonie, is de enige pil die geschikt is wanneer je borstvoeding geeft.

Welke anticonceptie zonder hormonen?

Anticonceptiemethoden zonder oestrogeen zijn er in diverse vormen: de pil zonder oestrogeen, de prikpil, het anticonceptiestaafje, het hormoonspiraal. Ook zijn er methoden zonder hormonen: het koperspiraaltje, sterilisatie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven