Wat is een Dubbeldoelkoe?
Een dubbeldoelkoe is een koe die zowel goed geschikt is voor het produceren van melk als van vlees. Dit maakt de productie van deze melk en dit vlees met recht duurzaam. Onze koeien dragen bij aan de natuur, aan het herstel van biodiversiteit én aan het produceren van duurzaam en gezond voedsel.
Is melk slecht voor milieu?
Zuivel belast het milieu meer dan de meeste plantaardige producten. De Nederlandse melkkoe produceert dagelijks meer dan 25 liter melk. Dit brengt milieuproblemen met zich mee. De melkveehouderij gebruikt energie, waardoor het broeikasgas CO2 vrijkomt.
Welk koeienras is een Dubbeldoelkoe?
Daarmee dienen deze koeien een dubbel doel, namelijk voor de productie van melk én vlees. Hier komt de term DUBBEL DOEL KOE vandaan. Dit kunnen koeien zijn van typische dubbeldoel rassen zoals de Blaakop, Lakervelder of Fleckvieh/Simmentaler, maar ook Holstein koeien.
Hoeveel verschillende koeien zijn er?
Er zijn wereldwijd meer dan duizend verschillende koeienrassen. Een groot aantal daarvan wordt met uitsterven bedreigd. De rassen zijn globaal onder te verdelen in drie groepen: dubbeldoel rassen (melk en vlees), vleesrassen en melkrassen.
Welke melk bevat het minst vet en volle melk?
Magere melk bevat het minst vet en volle melk het meest. Gepasteuriseerde, gesteriliseerde en rauwe melk. In melk komen bacteriën voor. Om deze onschadelijk te maken vindt pasteurisatie of sterilisatie plaats. Gepasteuriseerde melk en melkproducten zijn kort verhit, rond de 72°C Hierbij worden niet alle bacteriën uitgeschakeld.
Welke melkproducten worden gemaakt van melk?
Van melk wordt een groot aantal melkproducten gemaakt. Vaak gaat het om kaas, maar ook karnemelk, yoghurt en boter zijn bekende voorbeelden. Zuivel is een andere naam voor melk en melkproducten. Zuivel is in Nederland een onderdeel van een gezond voedingspatroon en staat daarom in de Schijf van Vijf.
Wat is het vetgehalte van een melkproduct?
Het vetgehalte van een aantal melkproducten is wettelijk bepaald. In de fabriek worden de vetgehaltes aangepast en halen ze vet uit melk. Het wettelijk vastgestelde vetgehalte van melk is: 3,5% voor volle melk. 1,5 tot 1,8% voor halfvolle melk. minder dan 0,5% voor magere melk. minder dan 1% voor karnemelk.