Inhoudsopgave
Wat is een EU verblijfsvergunning?
Een verblijfsvergunning EU-langdurig ingezetene geeft u verblijfsrecht voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat uw recht om in Nederland te wonen geldig blijft, ook als uw verblijfsdocument verloopt. Het verblijfsdocument zelf is 5 jaar geldig. Na 5 jaar vernieuwt u uw verblijfsdocument.
Wat is een voorlopige verblijfsvergunning?
Wilt u als vreemdeling langer dan 90 dagen in Nederland verblijven? Dan heeft u meestal eerst een speciaal visum nodig om Nederland binnen te komen. Dat is de machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). Daarna kunt u een (tijdelijke) verblijfsvergunning aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Wanneer is het Permanente verblijfsdocument niet verplicht?
Het permanente verblijfsdocument is niet verplicht. Maar het komt wel van pas wanneer u administratieve formaliteiten moet afhandelen. Daarmee mogen de autoriteiten u niet meer vragen te bewijzen dat u werk heeft, over voldoende middelen beschikt, verzekerd bent e.d. Een permanent verblijfsdocument aanvragen
Wat is een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd?
Een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd geeft u verblijfsrecht voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat u uw recht om in Nederland te wonen geldig blijft, ook als uw verblijfsdocument verloopt. Het verblijfsdocument wordt steeds voor 5 jaar afgegeven en kan daarna steeds vernieuwd worden.
Wat is het permanent verblijfsrecht in een ander EU-land?
Permanent verblijfsrecht. Als EU-burger heeft u automatisch recht op permanent verblijf in een ander EU-land als u daar de afgelopen 5 jaar ononderbroken legaal gewoond heeft. U kunt dan een permanent verblijfsdocument aanvragen, een bewijs dat u het recht heeft permanent te wonen in het land waar u nu woont, zonder enige voorwaarden.
Hoe kunt u een verblijfsvergunning aanvragen?
Zelf een verblijfsvergunning aanvragen. Als u een verblijfsvergunning aanvraagt, zijn er 2 mogelijkheden: U heeft, naast de verblijfsvergunning een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig. Beide vraagt u tegelijkertijd aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land van herkomst.