Wat is een feodale structuur?
in een feodale maatschapij wordt overheidsgezag uitgeoefend krachtens een personlijke rechtsbetrekking tussen een `heer` en een `man`; deze laatste kan goederen van zijn heer in leen houden, daarom ook wel feodaal stelsel of leenstelsel genoemd.
Wat is een feodale staat?
Datgene, wat op lenen, op het leenstelsel betrekking heeft (feodum = leen). De leenverhouding op zichzelve (vgl. leenheer, leenman) was voor agrarische eigendommen niet nadelig; zij strekte ertoe, deze eigendommen onverdeeld in de familie te houden.
Wat is een leenstelsel wikikids?
Het leenstelsel, ook bekend als het feodale stelsel/systeem of feodaliteit en feodalisme, was een manier van besturen. waarbij de koning het dagelijks bestuur van bepaalde gebieden overliet aan leenmannen, bijvoorbeeld een hertog, graaf of heer. De opperste suzerein of leenheer is de koning of de keizer.
Wat is het verschil tussen een Leenman en een leenheer?
De leenheer (de vorst) en de leenman (de persoon die een gebied in beheer ontving) regelde. Dat leen maakt de vorst tot leenheer of suzerein, en de ontvanger tot leenman of vazal. Die vazal kan daarbij verder zelf als leenheer optreden en met (stukjes van) zijn leen weer diverse onderliggende leenmannen begiftigen.
Wat is een feodaal vorst?
Een koning ( de leenheer ) gaf grote stukken land in ‘leen’ af aan een aantal leenmannen . Het leenstelsel wordt ook vaak feodalisme , of feodaal stelsel genoemd, wat verwijst naar het Latijnse ‘feudum’, wat ‘leen’ betekent.
Welke twee rechten had een leenman?
De leenman beloofde aan de koning onder ede (foedus) het gebied in zijn naam te regeren en hem bij te staan in geval van oorlog. De band tussen leenman en leenheer was tweezijdig: ze verzekerden zich van wederzijdse steun, trouw en zelfs zelfopoffering.
Wat betekent een leenstelsel?
Het leenstelsel is het stelsel dat sinds 2015 gebruikt wordt voor de studiefinanciering. Je kunt hiermee geld lenen, tegen een relatief lage rente. Naast de lening bestaat de studiefinanciering uit het studentenreisproduct, een aanvullende beurs en collegegeldkrediet.