Inhoudsopgave
Wat is een gesloten systeem bij Blaasspoelen?
Bij de open blaasspoeling moet de katheterzak van de blaaskatheter losgekoppeld worden, waarna de katheter op de blaasspoeling aangesloten kan worden. Bij een gesloten spoeling kan de blaasspoeling op een derde ingang van de blaaskatheter aangesloten worden zonder dat de katheterzak losgekoppeld hoeft te worden.
Welke katheter bij continu Blaasspoelen?
De spoelvloeistof wordt ingebracht via een (suprapubische) verblijfskatheter met drielumen (driewegkatheter) waarop een urineopvangzak is aangesloten. In deze geprotocolleerde werkinstructie is de drielumenkatheter al ingebracht. Breng de spoelvloeistof in op lichaamstemperatuur.
Wat is een gesloten systeem katheter?
De katheter en de beenzak vormen een gesloten afvoersysteem. Dit gesloten systeem voorkomt dat bacteriën in de katheter of in de beenzak terechtkomen. Hierdoor vermindert u de kans op infecties. De beenzak mag alleen van de katheter losgekoppeld worden indien u deze wilt vervangen.
Wat is een Driewegkatheter?
3-weg Spoelkatheter (hematuriekatheter) Dit is een katheter die drie lumen heeft: voor de afvoer van de urine, voor het opblazen van de ballon en voor het aansluiten van een permanent spoelsysteem. Deze katheter wordt ingebracht na een prostaatoperatie of bij patiënten met hematurie met stolselvorming.
Wat is een Blaasspoelsysteem?
Daarom zal er altijd een continu blaasspoelsysteem aan de katheter gekoppeld zijn, waardoor de prostaatholte en de blaas plaatselijk gespoeld wordt en zodoende de vorming van stolsels in de blaas en prostaatholte voorkomen wordt.
Waar wordt blaasspoeling voor gebruikt?
Een blaasspoeling is een behandeling waarbij een geneesmiddel als vloeistof in de blaas wordt ingespoten. Dit geneesmiddel verlicht pijn bij bijvoorbeeld blaasontstekingen, zweren in de blaas of een ontstoken blaas.
Welke drie openingen zijn er bij een katheter om continu te spoelen?
Continu blaasspoelen houdt in dat er continue spoeling plaatsvindt via een speciaal druppelsysteem, een drielumenspoelkatheter en een urineopvangzak. Door de continu blaasspoelen kan voorkomen worden dat de katheter verstopt raakt met bloedstolsels die zich vormen in de blaas.
Hoe vaak Blaasspoelen bij katheter?
Na overleg met de arts, kan begonnen worden met het 2 keer per week spoelen van de katheter. Na een verloop van tijd kan dit worden afgebouwd en indien mogelijk gestopt.
Waarom krijgt iemand een verblijfskatheter?
Een verblijfskatheter is nodig als u om wat voor reden dan ook uw blaas niet goed meer kunt leegplassen. Plast u de blaas niet goed leeg? Dan blijft er urine in achter. Dit heet urineretentie.
Waarom Driewegkatheter?
3-weg katheter Het is een katheter met drie lumen: voor afvoer van de urine; voor het opblazen van de ballon; voor het aansluiten van een permanent spoelsysteem.
Wat is het doel van katheteriseren?
Het doel van een blaaskatheter is het legen van de blaas als plassen niet mogelijk is of bij incontinentie. De urine loopt dan in een zak. Voor overdag zijn dit kleinere zakken van 500 of 750 ml, welke aan je been worden vastgemaakt.