Inhoudsopgave
- 1 Wat is een hersenschudding?
- 2 Hoe weet je of je een hersenschudding hebt?
- 3 Wat zijn de gevolgen van een verwaarloosde hersenschudding?
- 4 Hoe lang duurt een hersenschudding kind?
- 5 Wat te doen bij een hersenschudding kind?
- 6 Welke symptomen zijn alarmerend na een val op het hoofd en waar duiden deze op?
- 7 Waarom moet je wakker gemaakt worden bij een hersenschudding?
- 8 Wat is een lichte hersenschudding?
- 9 Wat doen bij zware hersenschudding?
- 10 Wat doet een hersenschudding met je?
- 11 Is een lichte hersenschudding gevaarlijk?
- 12 Kan je doodgaan aan een lichte hersenschudding?
- 13 Hoe lang moet je rusten met een hersenschudding?
- 14 Welke symptomen kunnen optreden bij een hersenschudding?
Wat is een hersenschudding?
Als u een hersenschudding heeft, zijn uw hersenen tijdelijk door elkaar geschud. Dit is het gevolg van een harde klap, stoot of val op uw hoofd.
Hoe weet je of je een hersenschudding hebt?
Veel voorkomende symptomen na een hersenschudding zijn hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, traag denken, problemen met concentreren en onthouden. De klachten duren een paar dagen of weken en gaan vanzelf over. De gevolgen van een hersenschudding zijn vaak niet zichtbaar.
Wat doen als je een hersenschudding hebt?
Wat kun je zelf doen? Rust voldoende, d.w.z. niet lezen, sporten, werken of tv-kijken. Indien nodig, neem je een pijnstiller (paracetamol of ibuprofen) voor de hoofdpijn of een antibraakmiddel. De meeste mensen herstellen goed van een hersenschudding en houden er geen klachten aan over.
Wat zijn de gevolgen van een verwaarloosde hersenschudding?
De meest voorkomende symptomen van een verwaarloosde hersenschudding zijn:
- Vermoeidheid, ook al direct na wakker worden in de ochtend.
- Slapeloosheid (of juist slapen op vreemde tijden)
- Concentratieproblemen.
- Somberheid.
- Stemmingswisselingen.
- Vergeetachtigheid.
- Hogere prikkelbaarheid.
- Problemen met oriëntatie, planning.
Hoe lang duurt een hersenschudding kind?
Hoe lang het herstel duurt, is voor elk kind verschillend. Meestal voelen kinderen zich na een paar dagen tot weken weer beter. Soms blijven er klachten als vermoeidheid, hoofdpijn of concentratieproblemen. Het komt zelden voor dat een kind langer dan 6 maanden klachten houdt.
Wat doet de dokter bij een hersenschudding?
De huisarts beoordeelt of de patiënt de eerste 24 uur gewekt moet worden (wekadvies). Of naar het ziekenhuis moet. Bel direct de huisarts/huisartsenpost als de patiënt in de eerste dagen/weken: suf of verward is of zich anders gedraagt.
Wat te doen bij een hersenschudding kind?
Adviezen bij een val of klap op het hoofd
- Zorg dat uw kind het de eerste dagen rustig aan doet als uw kind nog klachten heeft.
- Laat uw kind de eerste dagen niet te veel naar een beeldscherm kijken (zoals televisie of computer).
- Als uw kind geen klachten heeft, kan uw kind naar het kinderdagverblijf of naar school.
Welke symptomen zijn alarmerend na een val op het hoofd en waar duiden deze op?
De eerste dagen of weken thuis kunt u nog last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, nekpijn, wazig zien, geheugen- en concentratieproblemen, slaperigheid, sneller geïrriteerd zijn en overgevoeligheid voor licht en geluid.
Kan je dood gaan aan een hersenschudding?
Het is belangrijk om onmiddellijk naar een arts te gaan na elke vorm van hoofdletsel. Het risico op overlijden of permanente schade aan de hersenen na een hersenschudding kan geminimaliseerd worden door directe en adequate behandeling door zorgverleners, zoals een fysiotherapeut.
Waarom moet je wakker gemaakt worden bij een hersenschudding?
De arts geeft een wekadvies omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is. Een eerste teken hiervan is dat de patiënt suf wordt. Zelf merkt hij/zij dit niet! Iemand anders moet dit dus regelmatig controleren.
Wat is een lichte hersenschudding?
Een hersenschudding (commotio cerebri) of licht traumatisch hersenletsel, zoals het ook wel heet, is het gevolg van een klap of stoot tegen het hoofd, waarbij de hersenen tijdelijk niet goed functioneren. De hersenen lopen zelf in de meeste gevallen geen (langdurige) beschadiging op.
Hoe lang duurt duizeligheid bij hersenschudding?
De duizeligheid gaat na enkele dagen vanzelf over. Als de duizeligheid langer dan twee weken duurt, moet u naar de huisarts gaan.
Wat doen bij zware hersenschudding?
Wat doet een hersenschudding met je?
Door een klap tegen uw hoofd of een abrupte beweging van het hoofd heeft u een licht traumatisch hoofd/hersenletsel, oftewel een hersenschudding, opgelopen. Bij een hersenschudding worden de hersenen voor korte tijd letterlijk door elkaar geschud en treedt een kortdurend bewustzijnsverlies en/of geheugenverlies op.
Hoe lang last van een hersenschudding?
Gaat het om een lichte hersenschudding, dan is het goed om na een dagje rust langzaamaan weer wat activiteiten te ondernemen. Bij een wat ernstiger hersenschudding is het goed om de eerste dagen al te veel prikkels te vermijden en enkele dagen rust te nemen.
Is een lichte hersenschudding gevaarlijk?
Een hersenschudding is een licht traumatisch hersenletsel. In de meeste gevallen is er geen schade die blijft. Wel kan het een aantal weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. In sommige gevallen houd je er nog klachten aan over.
Kan je doodgaan aan een lichte hersenschudding?
Hersenschuddingen kunnen zich voordoen samen met ander hersenletsel zoals bloeduitstorting, bloeding of scheuren van hersenweefsel. Dit letsel is zeer ernstig en vereist onmiddellijke zorg van een arts, zoals een neurochirurg. LET OP: Hersenschuddingen kunnen fataal zijn of tot permanent hersenletsel leiden.
Hoe lang duurt herstel zware hersenschudding?
In de meeste gevallen duren de klachten enkele maanden tot maximaal een half jaar. Wanneer de klachten langer aanhouden is de kans groter dat ze blijvend zijn of slechts heel langzaam in ernst afnemen. Mocht u zelf langdurig klachten ervaren na een hersenschudding neem dan contact op met uw huisarts.
Hoe lang moet je rusten met een hersenschudding?
Bewustzijnsverlies langer dan 5 minuten en/of geheugenverlies langer dan 30 minuten. nodig. Bij een graad 3 is zelfs een neurologisch onderzoek in een ziekenhuis aangewezen. Een hersenschudding vergt meestal 1 tot 3 dagen volledige bedrust.
Een hersenschudding valt in de categorie licht traumatisch hersenletsel. In de meeste gevallen is er geen blijvende schade. Wel kan het een aantal weken tot maanden duren voordat iemand volledig hersteld is.
Welke symptomen kunnen optreden bij een hersenschudding?
De volgende symptomen kunnen optreden bij een hersenschudding: Hoofdpijn is de meest voorkomende klacht als gevolg van een hersenschudding. De hoofdpijn manifesteert zich vaak als een spanningsachtige hoofdpijn. Het kan verergeren door moeheid of spanning.
Lichte hersenschudding. Een lichte hersenschudding kenmerkt zich door de volgende symptomen: hoofdpijn. duizeligheid. vermoeidheid. verwardheid. misselijkheid. concentratieproblemen. last van licht of geluid.