Inhoudsopgave
Wat is een intensieve duurtraining?
De intensive duurtraining is een vrij zware trainingsmethode die je ongeveer 30 – 45 minuten duurt. Deze training gebeurt op een intensiteit zo dicht mogelijk bij je anaerobe drempel. Onder hardlopers wordt deze training ook wel intensieve duurloop genoemd.
Wat is het verschil tussen interval en duurtraining?
Het verschil tussen een duurtraining en een intervaltraining is gelegen in de intensiteit. Door een hogere intensiteit te kiezen dan je kunt lopen tijdens een duurtraining kan het cardiovasculaire systeem, de spieren en het metabolisme meer geprikkeld worden tot adaptatie.
Wat is het effect van duurtraining?
Duurtraining zorgt ervoor dat de mitochondriën zich gaan vermeerderen, efficiënter gaan werken en dat ze groter worden. Driedubbele winst dus. Nog niet overtuigd? Duurtraining zorgt ook voor een betere vetverbranding zodat je lichaam minder afhankelijk is van koolhydraten.
Wat is de omvang van een intensieve duurtraining?
De totale omvang van de trainingbedraagt ± 2 tot 8 km. (afhankelijk van de getraindheid van de loper) De juiste intensiteit is tevens te controleren met behulp van de hartfrequentie. Na drie tot vier herhalingen mag de hartfrequentie tien tot vijftien slagen onder HFmax liggen.
Waar is een intervaltraining goed voor?
Daarnaast is intervaltraining een super goede manier om snel een betere conditie te ontwikkelen. Doordat je jezelf tot het uiterste inspant, leer je je lichaam zijn grenzen steeds een beetje te verleggen. Hierdoor verbetert je uithoudingsvermogen. Ook als je langere tijd aan intervaltraining doet.
Hoe vaak moet je intervaltraining doen?
In weken waarin je geen wedstrijd hebt, kun je maximaal drie keer een HIIT doen om fit te blijven. Let erop dat je voldoende tijd voor herstel neemt, het liefst een of twee dagen ertussen waarop je rustige trainingen doet – of volledig rust houdt – om je lichaam te laten herstellen.
Wat train je met duurtraining?
Hoe lang duurt een duurtraining?
Duur: beginners: 30 tot 60 minuten, gevorderden: 1 tot 2 uur. Gemiddelde duurtrainingen (tempo 2) verbeterd ook aërobe uithoudingsvermogen vooral hartfunctie, longfunctie en de bloedsomloop worden verbeterd. Duur: beginners: 45 tot 60 minuten, gevorderden: 60 tot 90 minuten.
Hoelang moet een duurtraining zijn?
Een duurtraining betekent dat je de training op een en dezelfde intensiteit uitvoert. Dus geen tussensprintjes. Als beginnende fietser kan een uur duurtraining al zorgen voor conditieverbetering. Hoe beter je wordt, hoe langer de training zal moeten zijn om nog effect te geven.
Hoe vaak duurtraining?
Extensieve duurtraining De duur varieert in begin van 1 – 2 uur tot wel 6 uur in de voorbereidingsfase. Naarmate het seizoen nadert zal de omvang en het aantal van deze trainingen weer afnemen. In het seizoen kun je er voor kiezen om 1 x per week deze training als onderhoud in je programma te houden.
Waarom een intervaltraining?
Als je regelmatig intervallen toevoegt aan je sportschema, bijvoorbeeld één keer per week, word je sneller. In je gewone trainingen word je sneller, tijdens wedstrijden loop je harder en ook de korte intervallen op hoog tempo gaan je steeds makkelijker af.
Wat is beter hardlopen of interval?
Veel mensen denken dat voor het opbouwen van conditie duurloop nodig is, maar ook een intensieve interval training kan zorgen voor een betere conditie. Het beste is dus als je deze combineert. Zelfs krachttraining helpt mee aan een betere conditie. Het energieverbruik in je lichaam kan je goed trainen met een duurloop.