Inhoudsopgave
Wat is een kapitalistische staat?
Het kapitalisme is een economisch systeem dat in veel landen gebruikt wordt. In het kort houdt het in dat bedrijven in particulier bezit zijn en proberen zoveel mogelijk winst te maken. Het kapitalisme geeft dus veel macht aan de eigenaren van bedrijven.
Wat is een kapitalistische samenleving?
Het fundamentele idee dat het neoliberalisme verkondigt is dat de staat geen economische rol moet spelen in de moderne maatschappij. Die orthodoxie stond bekend als ‘economisch liberalisme’ – de reïncarnatie ervan is het ‘neoliberalisme’. Centraal staat de kapitalist ‘vrij’ moet zijn van ‘inmenging’.
Waarom kapitalisme?
Kapitalisten hebben de beschikking over kapitaal en productiefaciliteiten, nodig om het kapitaal te vergroten. Arbeiders hebben helemaal niets, behalve hun vermogen tot arbeiden. Arbeiders kunnen alleen in hun levensonderhoud voorzien als zij hun arbeidskracht aan de kapitalisten verkopen.
Waar komt kapitalisme vandaan?
Een andere klasse, de arbeiders, moet zijn arbeidskracht verhuren aan die kapitalisten.
Wie is de grondlegger van het kapitalisme?
Adam Smith wordt vaak gezien als de geestesvader van het moderne kapitalisme. Hij heeft twee boeken geschreven: The theory of moral sentiments en Wealth of nations.
Waar komt de term kapitalisme vandaan?
De term kapitalisme komt van het woord kapitalist dat op zijn beurt afkomstig is van het woord kapitaal. De Hollandtsche Mercurius gebruikte de term kapitalist in 1633 en 1654 ter verwijzing naar mensen die eigenaar waren van kapitaal.
Is kapitalisme essentieel?
Een essentieel kenmerk van kapitalisme is het bestaan van een vrije markt, waarop particulieren, rechtspersonen en andere entiteiten handel kunnen drijven. De overheid reguleert de vrije markt om alles in goede banen te leiden en misbruik te voorkomen, maar komt in essentie niet of zeer beperkt tussen bij individuele transacties.
Wanneer dateert het industriële kapitalisme uit?
Het moderne, industriële kapitalisme dateert zelfs pas uit het einde van de achttiende eeuw. Klassenmaatschappijen, waarin de meerderheid van de bevolking moet zwoegen voor een rijke minderheid, bestaan al duizenden jaren en hebben in de geschiedenis heel diverse vormen aangenomen.