Inhoudsopgave
Wat is een klinisch geneticus?
De afdeling klinische genetica is gespecialiseerd in onderzoek en advisering bij erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen.
Welke opleiding heb je nodig voor genetisch consulent?
Een genetisch consulent is iemand met (minstens) een HBO-opleiding en werkervaring in de gezondheidzorg die een tweejarige opleiding in erfelijkheidsvoorlichting en -onderzoek heeft gevolgd.
Welke vaardigheden competenties worden van een genetisch consulent verwacht?
In de praktijk betekent dit dat de genetisch consulent de patiënt/adviesvrager helpt om: – de medische feiten betreffende de aandoening te begrijpen; – inzicht te krijgen in hoe erfelijkheid een rol speelt bij een bepaalde aandoening en wat de kans van optreden is; – te begrijpen wat de keuzemogelijkheden zijn; – te …
Wat verdient een klinisch geneticus?
Het salaris van een klinisch geneticus is, vanwege de verantwoordelijkheden en de omstandigheden op de arbeidsplek, aanzienlijk. Een klinisch geneticus verdient minimaal 6.666 euro bruto per maand. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 12.333 euro bruto per maand.
Hoe word je een geneticus?
Om Klinisch Geneticus te worden moet je eerst de opleiding Geneeskunde (WO) afronden. Na deze opleiding moet je een opleidingsplek bemachtigen in een laboratorium in een academisch ziekenhuis. Hiervan zijn er jaarlijks acht beschikbaar.
Wat doe je als klinisch geneticus?
Een klinisch geneticus is een medisch specialist. Deze wordt ook wel erfelijkheidsarts genoemd. Een genetisch consulent geeft net als de klinisch geneticus erfelijkheidsadvies. Hij of zij is geen arts maar doet wel (eenvoudig) onderzoek en vraagt ook DNA-onderzoek aan.
Hoe wordt je klinisch geneticus?
Wat verdient een klinisch chemicus?
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Klinisch Chemicus Het startsalaris ligt rond de 5833 euro bruto per maand, wat kan oplopen tot een verassende 10.833 euro bruto per maand.
Hoe doen ze genetisch onderzoek?
Erfelijkheidsonderzoek. Soms doet de klinisch geneticus eerst (eenvoudig) lichamelijk onderzoek om na te gaan of je een bepaalde erfelijke ziekte kunt hebben. Dan meet de arts iets op of hij of zij maakt foto’s. Soms verwijst de arts je voor verder onderzoek naar een andere specialist.