Inhoudsopgave
- 1 Wat is een krachtige leeromgeving?
- 2 Hoe creëer je een krachtige leeromgeving?
- 3 Wat is breed evalueren?
- 4 Wat is cumulatief leren?
- 5 Wat wordt er verstaan onder de basisbehoeften relatie competentie en autonomie?
- 6 Wat zijn de drie basisbehoeften van de mens?
- 7 Wat is een activerende leeromgeving?
- 8 Wat is een pedagogisch klimaat in de klas?
- 9 Waarom werkvormen inzetten?
- 10 Wat houdt het model van Van Gelder in?
Wat is een krachtige leeromgeving?
Met een krachtige leeromgeving bedoelen we een leeromgeving die participatie, betekenisgericht leren, levensechte contexten en zelfsturing mogelijk maken. Een dergelijke leeromgeving draagt bij tot de kwaliteitsverbetering van het onderwijsaanbod en tot de verhoging van het leerrendement bij alle leerlingen.
Hoe creëer je een krachtige leeromgeving?
er moet sprake zijn van een ‘dialogische’ omgeving. Reflectieve leerprocessen gericht op identiteitsvorming worden voor de leerling gerealiseerd door dialoog met zichzelf en dialoog met anderen. Het is daarbij belangrijk dat er sprake is van vertrouwen tussen de leerlingen en hun docenten.
Wat is rijke leeromgeving?
Als het goed is, is een leeromgeving rijk, krachtig en betekenisvol. Kenmerken daarvan zijn: uitnodigende materialen en activiteiten, ruimte voor eigen inbreng en creativiteit, samenwerking en experimenten. Bij een rijke leeromgeving sluit aan bij de verschillende leervormen en leerstijlen.
Wat is krachtig leren?
Krachtig leren; onderwijsleergesprek Het onderwijsleergesprek is een krachtige instructiestrategie om leerlingen onder leiding van de docent te laten denken over een vooraf gedefinieerd probleem. Het maakt het denken van leerlingen zichtbaar en het geeft de docent en medeleerlingen de kans om op dat denken in te gaan.
Wat is breed evalueren?
Breed evalueren betekent door verschillende soorten evaluatie in kaart brengen wat een leerling al kan. Het is een meerwaarde wanneer breed evalueren aansluit bij de visie van het hele schoolteam. Breed evalueren gebeurt idealiter in samenwerking met zowel leerkrachten als leerlingen als ouders.
Wat is cumulatief leren?
Cumulatief: wanneer studenten leren, bouwen zij voort op wat ze reeds kennen en kunnen. Nieuwe informatie wordt gekoppeld aan de reeds aanwezige cognitieve structuur of schema. Voorkennis speelt hierbij een belangrijke rol, deze kan het leerproces belemmeren of bevorderen.
Wat is goed klassenmanagement?
Klassenmanagement, klasmanagement of klasbeheer is een term voor alle maatregelen die een leerkracht neemt om een klimaat te scheppen waarin leerlingen met succes kunnen leren en werken.
Waarom een rijke leeromgeving?
Om goed te kunnen leren, heeft een leerling een rijke, krachtige en betekenisvolle leeromgeving nodig. In zo’n omgeving wordt het leerproces van leerlingen optimaal bevorderd. Bij een betekenisvolle leeromgeving horen: Ruimte voor inbreng van de leerling, voor eigen wensen, oplossingen en creativiteit.
Wat wordt er verstaan onder de basisbehoeften relatie competentie en autonomie?
Onder de basisbehoefte competentie wordt verstaan dat leerlingen ontdekken dat ze de taken die ze moeten doen, aankunnen; dat ze ontdekken dat ze steeds meer aankunnen. Onder de basisbehoefte autonomie wordt verstaan dat ze weten dat ze (in elk geval voor een deel) hun leergedrag zelf kunnen sturen.
Wat zijn de drie basisbehoeften van de mens?
Vanuit de motivatiepsychologie blijkt dat mensen een drietal universele, aangeboren basisbehoeften hebben: de behoefte aan competentie, verwantschap en autonomie (Deci & Ryan, 2011). Competentie als basisbehoefte betekent dat mensen hun kwaliteiten willen tonen in wat ze doen. Ze willen ergens goed in zijn.
Wat betekent leeromgeving?
De term ‘leeromgeving’ kan verwijzen naar een les in een klas, maar ook naar een hele opleiding of school. In het laatste geval spreekt men ook wel van een onderwijsarrangement. Bij overwegend gebruik van virtuele middelen spreekt men van een elektronische leeromgeving (afgekort ELO).
Welke leeromgevingen zijn er?
Onderwijsleersituaties. In elke didactiek komen de drie kernelementen terug: leerstof, leerling en leerkracht. Bij het inrichten van de leeromgeving gaat het altijd over de manier waarop deze kernelementen zich tot elkaar verhouden.
Wat is een activerende leeromgeving?
Activerende leeromgevingen betrekken de leerling bij het leerproces. De leerling neemt niet passief de kennis tot zich, maar neemt actief deel aan het leerproces. Activerende leeromgevingen beïnvloeden de motivatie en het informatieverwerkingsproces van de leerling.
Wat is een pedagogisch klimaat in de klas?
Een goed pedagogisch klimaat kenmerkt zich door vaste regels en structuur en geeft daardoor voorspelbaarheid en rust. Vaste afspraken, regels en routines, duidelijke verwachtingen, heldere structuren en kaders zorgen voor voorspelbaar leerkrachtgedrag. Leerlingen weten waar ze op kunnen rekenen.
Wat zijn vakdidactische keuzes?
Wat zijn didactische keuzes? Didactische keuzes maak je, omdat een les nou eenmaal niet uit één werkvorm bestaat. Naast een onderwijsleergesprek, instructie en het maken van opdrachten of opgaven, is het belangrijk dat een leerling ook zelfstandig leert te werken en zijn zelfdiscipline ontwikkelt.
Wat is een uitdagende leeromgeving?
Een uitdagende leeromgeving, is een leeromgeving die: de kinderen betrokken maakt bij het leren; de kinderen motiveert om te leren; de interactie tussen de kinderen (en de leerkracht) stimuleert.
Waarom werkvormen inzetten?
Een actieve werkvorm vergroot het (leer)plezier van de student en kan helpen voor een betere verwerking van de leerstof en meer verdieping tijdens de contacttijd. Dit geldt zowel voor face-to-face onderwijs, als voor hybride en online onderwijsvormen.
Krachtig leren: competentiegericht leren Onder competentie verstaan we de bekwaamheid van een leerling om in een specifieke context te handelen in een combinatie van kennis, vaardigheden en attitudes. Competentiegericht leren is leren om dat te kunnen.
Wat houdt het model van Van Gelder in?
Een model dat de didactische situatie verheldert, is datgene wat Van Gelder e.a. (1971) voorstellen in hun “Didactische analyse”. Zij onderscheiden in het didactisch proces vijf hoofdfasen, respectievelijk: de doelstellingen, de beginsituatie, de onderwijsleersituatie, de uitvoering en de evaluatie.
Wat zijn didactische keuzes?
Didactiek is onderdeel van de pedagogiek en behandelt de regels en de kunst van het onderwijzen. Het geeft handvatten voor het motiveren van leerlingen en het goed opbouwen van lessen. Ze moeten inspireren en enthousiasmeren, maar ook omgaan met altijd weer andere vragen en reacties van leerlingen.