Wat is een liesbreuk baby?

Wat is een liesbreuk baby?

Een liesbreuk ziet eruit als een bobbel in de lies of de balzak. Door die breuk kan er een plooi van het buikvlies of een stukje van de darm naar buiten komen, dat zorgt voor de bobbel. De breuk kan bij een baby al direct na de geboorte aanwezig zijn.

Hoe lang duurt een liesbreukoperatie bij kinderen?

Naar de operatiekamer Eén van de ouders mag mee. Uw kind wordt ontvangen in de zogenaamde holdingruimte (voorbereidingsruimte) waar jullie kort de chirurg en de anesthesioloog ontmoeten. Vervolgens dient de anesthesioloog de narcose toe. Een liesbreukoperatie duurt meestal drie kwartier tot een uur.

Hoe ontstaat een liesbreuk bij een baby?

Oorzaak liesbreuk Een liesbreuk bij kinderen ontstaat tijdens de zwangerschap. Voor de aanleg van de geslachtsorganen van de baby is het nodig dat het buikvlies uitstulpt. Normaal gesproken sluit dit vanzelf weer. Gebeurt dit niet, dan kan er vocht of buikinhoud – zoals buikvet of darmen – in de uitstulping komen.

Wat gebeurt er bij een liesbreuk?

Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand. Daardoor kan buikvlies en buikvet of darm naar buiten puilen. Bij hoesten, tillen en persen puilt de zwelling naar buiten.

Hoe lang duurt operatie liesbreuk baby?

Op de dag van opname vertelt de verpleegkundige op de afdeling hoe de dag er uit zal zien. De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose). Een liesbreukoperatie bij een kind duurt meestal een ½ uur. Via een kleine snee in de lies wordt de uitstulping van het buikvlies (= breukzak) opgezocht.

Kan je vaker een liesbreuk krijgen?

Een liesbreuk kan heel geleidelijk groter worden. Hij gaat nooit vanzelf weer weg. Het komt een enkele keer voor dat de liesbreuk beklemd raakt. Er zit dan een stukje darm of vet vast in de opening of zwakke plek tussen de spieren van de buikwand en kan niet meer terug.

Kan een liesbreuk groter worden?

Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan de neiging hebben groter te worden. De breuk kan uiteenlopende klachten geven. Behalve een zwelling bij staan en lopen is er vaak een zwaar, soms pijnlijk en branderig gevoel in de lies, soms samen met misselijkheid. Veelal zit de breuk ook in de weg als u zit.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven