Wat is een Monobron?

Wat is een Monobron?

Een monobron is een systeem waarbij een onttrekkingsfilter en een infiltratiefilter boven elkaar in een bron worden geplaatst. Monobronnen zijn er in twee soorten: Monobronnen kunnen alleen toegepast worden bij kleinere systemen, met een waterverplaatsingscapaciteit van maximaal 30 tot 50 m3 water per uur.

Wat is een Bodemenergiesysteem?

Een gesloten bodemenergiesysteem is een installatie waarmee door gesloten leidingen vloeistof door de bodem wordt geleid om aan de bodem warmte of koude te onttrekken. Deze warmte of koude wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming of koeling van ruimten in bouwwerken.

Wat is GBES?

Een bodemenergiesysteem (vaak ook warmte-koude opslagsysteem of WKO genoemd) is een duurzame manier om een woning, kantoor, instelling of bedrijfspand te verwarmen of af te koelen. In een gesloten systeem (GBES) wordt een vloeistof door een kunststof leiding verpompt die warmte/koude opneemt uit de bodem.

Is WKO geothermie?

Warmte Koude Opslag (WKO) is een duurzame energievorm, waarbij gebruik gemaakt wordt van de ondergrond. Het grote verschil met aardwarmte is dat er bij WKO geen sprake is van warmtewinning. WKO maakt alleen gebruik van de aarde voor het opslaan van warmte en koude.

Hoe werkt een Bodemlus?

Bodemlus warmtepomp: verwarmen en koelen De warmtepomp onttrekt warmte uit de aardbodem via een lus in de grond. Door de lussen wordt een vloeistof gepompt die de warmte verplaatst naar de woning, waar het wordt omgezet in warmte voor verwarming of voor warm tapwater.

Hoe werkt een WKO systeem?

Hoe werkt een WKO? In de winter wordt het gebouw verwarmd met een warmtepomp die warmte onttrekt aan het opgepompte grondwater uit de warme bron. Het grondwater koelt af en wordt weer teruggepompt in de koude bron. In de zomer wordt dit afgekoelde water weer opgepompt en gebruikt als passieve koeling.

Wat is een Interferentiegebied?

Een interferentiegebied is een door de gemeente aangewezen gebied waar in de toekomst veel bodemenergiesystemen worden verwacht. De gemeente wil de aanleg van bodemenergiesystemen daarom reguleren.

Wat kost WKO?

Voor een veelvoorkomende eengezinswoning bestaat de WKO-installatie uit een warmtepomp, één of twee gesloten bodemwarmtewisselaars, een voorraadvat voor warm tapwater en een geschikt afgiftesysteem, dat wil zeggen vloerverwarming en vloerkoeling. De kosten hiervoor liggen tussen de € 6.000 en € 20.000 euro.

Hoeveel WKO in Nederland?

Huidige toepassing. Bodemenergiesystemen worden in Nederland al meer dan 30 jaar toegepast, zowel de open als gesloten systemen. In Nederland zijn ruim 2.000 WKO’s in bedrijf en meer dan 40.000 gesloten systemen met bodemlussen (GBES).

Wat is geothermie?

Geothermie of aardwarmte ontstaat door de warmte-uitstraling uit het binnenste van de aarde. De temperatuur loopt op met de diepte: hoe dieper hoe warmer. Geothermie is aardwarmte die dieper dan 500 meter gewonnen wordt; bodemenergie is aardwarmte die minder dan 500 meter diep gewonnen wordt.

Hoe werkt een Bodemwarmtepomp?

Hoe werkt een bodemwarmtepomp? Een warmtepomp vervangt de cv-ketel en werkt volledig op elektriciteit. Deze pomp onttrekt warmte in de winter en koude in de zomer uit de aarde onder de woning via gesloten bodemlussen. De bodemlussen gaan soms tot wel 200 meter diep de grond in.

Hoe werkt een grond water warmtepomp?

Voor een bodem/water warmtepomp wordt onder de grond een buizennetwerk aangebracht. De aarde verwarmt dan het water in het buizennetwerk. De temperatuur hiervan is uiteraard nog niet hoog genoeg om een woning te verwarmen. Daar zorgt de pomp met behulp van een compressor, verdamper en condensor voor.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven