Wat is een motie in de Tweede Kamer?

Wat is een motie in de Tweede Kamer?

Een motie is een formeel middel waarmee een lid van een vergadering een discussiepunt voor kan leggen aan een vergadering. Alle leden van een vergadering kunnen een motie indienen.

Wat is een hoofdelijke stemming?

Bij een hoofdelijke stemming moeten alle Kamerleden per persoon mondeling voor of tegen stemmen. Fractieleden kunnen dan eventueel verschillend stemmen.

Welke moties zijn ingediend?

Moties van afkeuring of wantrouwen worden geregeld ingediend, maar zelden aangenomen. De Eerste Kamer kende (nauwelijks) moties van afkeuring/wantrouwen, omdat de vertrouwenskwestie feitelijk niet speelt bij de Eerste Kamer. Soms neemt de Kamer een ‘motie van treurnis’ aan.

Wie stemden voor motie van wantrouwen?

De bewindspersoon interpreteert de stemming dan als een motie van wantrouwen. Voorbeelden hier van zijn het Kabinet-Cals (tijdens de Nacht van Schmelzer), Ernst Hirsch Ballin, Ed van Thijn en Sigrid Kaag.

Wat mag de Eerste Kamer niet en de Tweede Kamer wel?

De wetgevende taak van de Eerste Kamer houdt in dat zij wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft aangenomen, ook moet goedkeuren. Pas daarna kan een wetsvoorstel ook werkelijk een wet worden. De Eerste Kamer kan geen wijzigingen aanbrengen in een wetsvoorstel, maar een voorstel alleen goedkeuren of verwerpen.

Wat is een motie in gemeenteraad?

De gemeenteraad bepaalt in hoofdlijnen het gemeentebeleid en controleert of het college het gemeentebeleid goed uitvoert. Om deze taken te kunnen uitvoeren beschikt de gemeenteraad over een aantal middelen. Door middel van een motie spreekt de raad een oordeel uit of doet hij een wens of verzoek aan het college. …

Wat houdt hoofdelijke aansprakelijkheid precies in?

Hoofdelijke aansprakelijkheid houdt in dat u persoonlijk gedwongen kunt worden om de gehele verplichting na te komen, ondanks dat er wellicht nog andere schuldenaren zijn waarmee u samen de verplichting bent aangegaan.

Hoe werkt de stemming Kamervoorzitter?

Een voorzitter wordt gekozen bij absolute meerderheid van stemmen. Per 2016 is de stemprocedure als volgt: in de eerste twee stemronden kan ook gekozen worden uit Kamerleden die zich niet kandidaat hebben gesteld. Een eventuele derde stemming wordt gehouden tussen maximaal vier kandidaten.

Wat houdt een motie van afkeuring in?

Een motie van afkeuring is een motie die de Nederlandse Eerste of Tweede Kamer kan aannemen tegen het gevoerde beleid van een bewindspersoon of het gehele kabinet. Een motie van wantrouwen is daarentegen gericht tegen de persoon zelf. Een motie van treurnis is dan weer lichter dan een motie van afkeuring.

Kan de Eerste Kamer moties aannemen?

De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel niet meer wijzigen. Formeel kan de Kamer het wetsvoorstel alleen aannemen of verwerpen. In de praktijk zijn er een aantal middelen (novelle, toezeggingen, moties) om invloed uit te oefenen om het wetsvoorstel aangepast te krijgen.

Wat gebeurt er als een motie van wantrouwen wordt aangenomen?

Een aangenomen motie van wantrouwen is zwaarder, want die zal ertoe leiden dat de bewindspersoon of het kabinet zal aftreden indien ze wordt aangenomen. Soms wordt een motie van afkeuring echter opgevat als motie van wantrouwen, en treedt de bewindspersoon af.

Welk recht heeft de Tweede Kamer wel maar de Eerste Kamer niet?

Budgetrecht. De Eerste en de Tweede Kamer hebben het recht om de staatsuitgaven (de rijksbegroting) en de staatsinkomsten (de belastingheffing) te beoordelen en daarna te verwerpen of goed te keuren. De Eerste Kamer kan een begroting na behandeling in de Tweede Kamer alleen maar goedkeuren of verwerpen.

Wat mag de Eerste Kamer wel en de Tweede Kamer niet?

Wie mogen een motie van wantrouwen indienen?

De indiener van een motie en de bewindspersoon tegen wie de motie gericht is, zijn de meest aangewezen personen om aan te geven of een motie het karakter heeft van een motie van wantrouwen. Een bewindspersoon kan dat doen door vóór de stemming uit te spreken dat hij de motie onaanvaardbaar vindt.

Wie controleert de Tweede Kamer?

Onderzoek en enquête Het parlement heeft onder meer de taak de regering te controleren. De Eerste en Tweede Kamer hebben daarom het recht om een onderzoek naar een bepaalde zaak in te stellen. Dit kan de vorm van een parlementair onderzoek of van een parlementaire enquête hebben.

Wat is geen taak van de Tweede Kamer?

De Tweede Kamer heeft twee hoofdtaken: de regering controleren en wetten maken. De belangrijkste taak van de Eerste Kamer is het beoordelen van wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft goedgekeurd. Van het recht de regering te controleren maakt de Eerste Kamer maar beperkt gebruik.

Welke zes rechten hebben beide kamers van het parlement om hun controlerende taak te kunnen uitvoeren?

Om zijn controlerende en wetgevende taak goed te kunnen uitoefenen, heeft het parlement bepaalde rechten:

  • Budgetrecht.
  • Initiatiefrecht.
  • Recht van amendement.
  • Onderzoek- en enquêterecht.
  • Vragenrecht.
  • Recht om moties in te dienen.

Wat het verschil is tussen de Eerste en Tweede Kamer?

Verschil met Tweede Kamer Tweede Kamerleden zijn fulltime beroepspolitici, terwijl Eerste Kamerleden deeltijdpolitici zijn, die dikwijls nog andere functies bekleden. Zij kan daardoor wat onafhankelijker opereren dan de Tweede Kamer. Ten aanzien van de wetsvoorstellen heeft zij een heroverwegende functie.

Wat gebeurd er als een motie van wantrouwen wordt aangenomen?

Wie voert wetten uit?

De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad. Daartussen ligt een vast aantal stappen, die alle wetsvoorstellen moeten doorlopen.

Wie controleert de wetten?

De rechterlijke macht (Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, rechtbanken, gerechtshoven en Hoge Raad) controleert de toepassing van wetten en regelgeving.

Wie controleert de kamer?

Parlement controleert regering Het parlement bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Het parlement controleert de regering en is medewetgever. Een wet kan pas ingaan als de Eerste en de Tweede Kamer het wetsontwerp hebben aangenomen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven