Wat is een natte moesson?

Wat is een natte moesson?

De regentijd/natte moesson is een seizoensgerelateerde verschuiving in weerpatronen, waardoor warme, vochtige lucht van zee boven het land komt, waardoor langdurig veel regen ontstaat. De zomermoesson/regentijd begint meestal in mei en juni afhankelijk van het land, met wijdverbreide stortregens.

Hoe ontstaat de Zuidwestmoesson?

Je hebt de zuidwest moesson, tijdens de zuidwestmoesson is er een natte aanlandige wind. De zuidwestmoesson ontstaat door het sub polair minimum, een lage druk gebied, en het subtropisch maximum, een hoge druk gebied. De zuidwestmoesson word gezien als de zomermoesson en is een westenwind.

Hoe werkt de ITCZ?

De intertropische convergentiezone (ITCZ) is de zone met stijgende luchtbewegingen in de buurt van de evenaar. De ITCZ verplaatst zich gedurende het jaar onder invloed van de zonnestand. De ligging ervan ijlt ongeveer twee maanden na op de hoogste stand van de zon. De lucht is hier het warmst door opwarming van de zon.

Hoeveel neerslag valt er gemiddeld per jaar in de moesson?

In de klimaatclassificatie van Köppen staat het klimaat bekend als het Am-klimaat. Volgens Köppen moet het klimaat, zoals alle tropische klimaten, een temperatuur hebben die niet lager is dan 18 graden Celsius, en is er ten minste één maand in het jaar met een gemiddelde maandneerslag van minder dan 60 mm.

Hoe ontstaat regenseizoen?

Het mechanisme achter de moesson berust op temperatuurverschillen. Land warmt in de zon sneller op dan zee, maar koelt ook sneller af. Boven het warme land zal de lucht opstijgen waardoor koelere zeelucht die plaats kan innemen. Vooral op warme voorjaarsdagen is de kust gevoelig voor een koele zeewind.

Waar in India valt tijdens de natte tijd de meeste neerslag?

Sommige delen aan de westkust krijgen te maken met overstromingen en aardverschuivingen. De regenperiode duurt het langst in het zuiden van India en is in het noorden korter. In het noorden valt ook minder neerslag.

Hoe ontstaat de Zomermoesson?

Het mechanisme achter de moesson berust op temperatuurverschillen. Een andere oorzaak voor het ontstaan van moessonregens is het verplaatsen van de lagedrukgebieden boven de evenaar. Tijdens de zomer van Bangladesh staat de zon loodrecht boven dit land. De lucht stijgt daardoor extra snel.

Hoe ontstaat de ITCZ?

De instraling van de zon veroorzaakt sterke opwarming van de lucht, waardoor de ITCZ ontstaat. Concreet wordt de lucht sterk verwarmd en stijgt op (warme lucht is licht). Er vindt dus verdamping plaats. Vervolgens koelt de lucht bovenin af en zal gaan condenseren.

Hoe werkt het Windsysteem?

Het windsysteem zorgt ervoor dat in januari de wind van het Indiase subcontinent afwaait richting de evenaar. Dit is een zogenaamde aflandige wind. Deze wind komt van het land vandaan en bevat daarom weinig vocht, omdat het niet wordt gevoed met verdampt regenwater vanuit de oceanen.

Welke invloed heeft de ITCZ op moessons?

De zon komt in wat wij de zomer maanden noemen steeds meer op het Noordelijk halfrond te staan, de ITCZ schuift van de evenaar naar het Noorden, en zuidwesten wind brengt enorm vochtige lucht richting India. Kortom in India maakt men zich dan weer op voor een paar natte maanden “De moessontijd is begonnen !

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven