Wat is een normale Verzuimfrequentie?

Wat is een normale Verzuimfrequentie?

De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.

Wat is een goed percentage ziekteverzuim?

Middellang verzuim (tot zes weken) In 20% van de gevallen zijn mensen binnen zes weken beter. Aan dit zogenoemde ‘middellang verzuim’ gaan redelijk veel dagen op. Maar dat is beperkt tot maximaal zes weken per geval. Als referentie geldt dat het middellang verzuim tot 1,7% verzuim leidt.

Hoe vaak is een werknemer ziek per jaar?

De gemiddelde verzuimduur per werknemer bedroeg ruim 6 dagen. De gemiddelde verzuimduur was met 8,5 dagen in 2014 het hoogst onder werknemers in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten. Werknemers in de industrie volgden op de voet, met gemiddeld 8,4 ziektedagen per jaar.

Wat is de meldingsfrequentie?

De meldingsfrequentie geeft aan hoe vaak werknemers zich gemiddeld ziekmelden. De meldingsfrequentie wordt het meest beïnvloed door kortdurend verzuim. Het aantal ziekmeldingen in een verslagperiode wordt gedeeld door het aantal werknemers in die periode.

Wat is het verzuimpercentage?

Het ziekteverzuimpercentage is het totaal aantal ziektedagen van de werknemers, in procenten van het totaal aantal beschikbare (werk-/kalender)dagen van de werknemers in de verslagperiode. Het ziekteverzuimpercentage is inclusief het verzuim langer dan een jaar en exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Wat valt er onder ziekteverzuim?

Verzuim houdt in dat een werknemer niet op het werk verschijnt en hiervoor ‘ziekte’ als reden opgeeft. Een ziekmelding kan voor een korte periode zijn, bijvoorbeeld vanwege griep of migraine, maar kan ook langer duren.

Hoe analyseer je verzuimcijfers?

De volgende factoren zijn bruikbaar om verzuimcijfers te analyseren:

  • relatie met werkloosheid (daling werkloosheid is stijging ziekteverzuim)
  • geslacht (vrouwen vaker en langer ziek dan mannen)
  • burgerlijke staat (ongehuwden het kortst ziek, weduwen/weduwnaars het langst, gescheiden het vaakst)

Hoeveel dagen mag een werknemer ziek zijn?

Voor arbeiders is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 7 dagen; daarna krijgen ze gedurende 7 dagen 85,88% van hun normale loon. Van de 15e tot de 30e dag arbeidsongeschiktheid hebben arbeiders recht op een percentage van hun loon. Ook dat percentage wordt door de werkgever betaald.

Hoeveel kost ziekteverzuim ons land jaarlijks?

De geschatte kosten van loondoorbetaling aan werknemers die verzuimen, bedragen in totaal jaarlijks 13,3 miljard euro in 2017/2018. Van deze kosten komt 6,1 miljard euro door werkgerelateerd verzuim.

Wat zegt de meldingsfrequentie verzuim?

Wat is een hoge Meldingsfrequentie?

De ziekmeldingsfrequentie (ZMF) is het gemiddeld aantal keer dat een werknemer zich per jaar ziekmeldt. Dit cijfer ligt gemiddeld in Nederland tussen de 1 en de 1,5. Bedrijf A heeft een meldingsfrequentie van 1,89. Dit duidt op een te lage verzuimdrempel: werknemers melden zich te gemakkelijk ziek.

https://www.youtube.com/watch?v=H4NuOPKRcDI

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven